onsProat: HЀNIG AN

We bereiden ons voor op een week met tropische temperaturen.  Ik weet niet exact onder welke code dit weergegeven wordt in meteorologische termen maar ik noem het code “hènig an”.

Gisteren hebben een aantal winkels goede zaken gedaan. Er zijn ventilatoren, mobiele airco’s en ijsjes gehamsterd en een korte broek of zonnejurkje is nog  snel gescoord.

Na de wekelijkse wasbeurt van het beddengoed heb ik het bed opgemaakt met enkel een (boven)laken. En dan ook nog een apart laken voor Jan en een aparte voor mij. Omdat ik 2 benen er bovenop wil leggen en hij niet. Zodat hete strijd wordt voorkomen. Als voorbereiding op zwoele, zwetende, verstikkende en vooral slapeloze nachten. Slecht slapen betekent ’s morgens brak  opstaan . Dat kan een kort lontje tot gevolg hebben. Meerdere dagen temperaturen tegen de veertig graden maakt mensen vermoeid en minder scherp. Daar loert een gevaar. Bijvoorbeeld bij deelname aan het verkeer. Vooral op lange afstanden kak je snel in, ondanks je koele auto en je flesje water. Hoef je niet persé te gaan, doe het dan niet. Je bent vooral een gevaar voor andere weggebruikers.

We gaan een week tegemoet die voor werkend Nederland absoluut nadelig uitpakt. Niemand is optimaal productief. Bij slechts een sporadisch deel van de gebouwen is de klimaatbeheersing zodanig dat je liever binnen bent dan buiten. Airco’s blazen niet, niet hard genoeg, blazen stof uit jarenlang niet gereinigde roosters of blazen te hard. In dat laatste geval leidt het tot keelpijn, verkoudheid en algehele malaise. Wat ziekmeldingen tot gevolg heeft in de week na de warmte; een moment waarop iedereen juist fris en fruitig weer winst voor de zaak zou moeten binnenhalen.

Thuiswerken dan maar?: make that the cat wise. Dubbele overtreding: drukker met het verzetten van de tuinsproeier (waterverspilling verboden) dan met de businesscase. En dus onverdiend salaris incasseren. Het is efficiënter dat werknemers vrije dagen opnemen. De zaak ligt toch een week plat; hoe je het wendt of keert. Het kost sowieso geld. Haal die categorie van de weg en het verkeer wordt draaglijker voor de arme zielen die moeten werken. Zoals chauffeurs van transporten die ervoor zorgen dat producten voor mens en dier op de juiste plek komen. Hulpdiensten. Personeel in de zorg. Agrariërs. En alle anderen die geen keuze hebben. Het lijkt me dat wegwerkers  – met hun opvallende pakken waarin ze volgens mij stikken – ’s nachts moeten werken of helemaal niet. We moeten met z’n allen dan gewoon een weekje langer rekening houden met omleidingen. Hènig an.

Voor sporters zijn het erbarmelijke omstandigheden. Ik denk aan de triatlon in Holten volgend weekend. Echter zij riskeren nog min of meer vrijwillig een hartstilstand. Soms kan een besluit tot afgelasten van een evenement meer waardering oogsten dan het te laten doorgaan. Ik verwacht niet dat het Schoolfeest bij onze buren in Goor wordt afgelast. De speciale doorgang in het Gemeentehuis zal wat vaker open moeten vanwege de exorbitante bierconsumptie.

De komende dagen moeten we nog meer dan gebruikelijk omkijken naar onze medemens. Vooral  zieken, baby’s, kinderen, ouderen en dieren zijn kwetsbaar. Met begrip en nuchter verstand komen we al een heel eind. Ga ervan uit dat overleven al een prestatie op zich is, zonder dat je welke inspanning dan ook van een ander eist. Blijf kalm in de gesprekken en contacten met mensen die moeten werken en hun taak zo goed mogelijk uitoefenen. Snap dat er meer mis kan gaan dan bij een temperatuur van vijftien graden. Wees blij dat de supermarkt en het tankstation open zijn.

Waardeer dat de horeca zich het vuur uit de sloffen loopt om jou dat koele pilsje of glas rosé te serveren. En check je koelkast op bederfelijke waren zodat je maag in vorm blijft. Houd de boel in je huis schoon zodat mieren niet in colonne over je aanrecht marcheren.

Wacht geduldig in de apotheek op het middel tegen jeuk van de processierups, drink voldoende water, eis van jezelf geen grensverleggende prestaties de komende dagen, laat de boel de boel, en geniet ook van deze warmte. Er is altijd een positieve kant. Er zijn mannen die likkebaardend het straatbeeld met schaars geklede vrouwen gadeslaan. Als de zon hoog aan de hemel staat hullen mensen zich in de meest lachwekkende creaties. De balans tussen lichaamsbouw van de betreffende persoon en het model kledingstuk is daarbij soms volledig zoek. Zie het positieve effect van buiten genieten van zomeravonden, tuinstoelkussens niet hoeven opruimen, paraplu thuis laten, heerlijke salades eten, elke dag de slippers aan, watersport, bergen ijsklonten in je ice tea en leef alsof je op een relaxte vakantie bent.  Hènig an.

Misschien wordt het gras rood, verbrandt je huid, heb je koppijn, legt de geranium het loodje, word je lek gestoken door muggen, ligt de internetverbinding eruit en ruik je jezelf door het zweet heen. Dat gaat allemaal weer voorbij.

Bedenk dat het de komende week geoorloofd is om ergens niet te verschijnen en een deadline niet te halen. Jaag jezelf niet over de klippen. Doe niets wat je niet wilt doen (tenzij je moreel verplicht bent; in dat geval zal heel Nederland je op een voetstuk plaatsen).

Beloof me dat jullie niet gaan mopperen; tegen niemand. Het wordt vanzelf weer kouder. En natter.

Hoold oe hènig.

Diny