Huis verplaatst om verbreding Holterweg

Ruim 45 jaar was een houten woning met praktijkruimte het onderkomen van huisarts voordat het door Rijkswaterstaat werd onteigend in verband met de verbreding van de Holterweg. Deze woning droeg de naam ’t Planken Hoes en leek door de onteigening gesloopt te gaan worden. Het huis bleef echter bewaard doordat buurman Lammertink van Restaurant In de Kop’ren Smorre het huis kocht en het in 1973 liet verplaatsen naar een plek naast het restaurant. Hier heeft het enige tijd dienst gedaan als hotel, voordat het werd omgebouwd tot woonhuis. De verplaatsing van ’t Planken Hoes werd gedaan door een grote kraan en trok destijds veel aandacht. “Toentertijd kwam het nog op het NOS Journaal, een huis verplaatsen was een hele happening. Het hele dorp liep uit en men zat de gehele dag op stoelen met koffie en broodjes toe te kijken”, verteld huidig bewoner Jan-Willem Lammertink. Buurman Henk Zomer heeft een oude 8mm film over de verplaatsing van ’t Planken Hoes omgezet, welke inmiddels online is terug te zien.

‘t Planken Hoes kende voordat het in eigendom kwam van de familie Lammertink uitsluitend huisartsen als bewoners. De grond werd overigens in 1925 wel gekocht van diezelfde familie Lammertink door huisarts Jan Cornelis Romijn. Deze huisarts stichtte in 1925 een tweede huisartsenpraktijk, naast de praktijk van dokter Wanrooy. In eerste werkte dokter Romijn vanuit Hotel Lichtendahl. Vanaf 1926 vanuit de nieuwe praktijkruimte bij ’t Planken Hoes. De houten balken en planken voor het huis waren overigens per trein naar Markelo gekomen. Het huis werd dubbelwandig opgetrokken en werd bij de bouw – destijds in Markelo erg bijzonder – voorzien van vaste wastafels en een bad.

Dokter Romijn werd in 1944 gevangen genomen door de Duitsers en overleed in 1945 in het gevangenkamp Neuengamme. ’t Planken Hoes werd verkocht aan de nieuwe huisarts Jan van der Bijl. Van der Bijl was in Markelo belangrijk bij de totstandkoming van het Groene Kruisgebouw ’n Veern Hof. Van der Bijl deed zijn praktijk in 1954 over aan dokter Hoeing nadat hij benoemd werd als bedrijfsarts bij de PTT.

Hoeing vertrok echter in 1958 al om schoolarts te worden in Alphen aan de Rijn. De praktijk werd overgedaan aan dokter Hendrik Verbeek, die het tot de onteigening met zijn gezin heeft bewoond. Dokter Verbeek liet iets verder aan de Holterweg een nieuwe woning met praktijk bouwen, omdat ‘t Planken Hoes plaats moest maken voor de verbreding van de Holterweg. De nieuwe praktijk heeft nog jarenlang dienstgedaan als huisartsenpraktijk, ook toen Verbeek in 1993 stopte. De woning werd in 1999 verkocht, de Huisartsenpraktijk Meereboer en De Jonge was op dat moment al verhuisd naar het Burgemeester de Beaufortplein.

De woning is dankzij de familie Lammertink de sloopkogel bespaard gebleven en werd in 1973 onder veel aandacht verplaatst naar een plek naast Restaurant In de Kop’ren Smorre. Inmiddels wordt de woning al weer jaren bewoond door Jan-Willem Lammertink en zijn gezin.