Natuurfenomeen; Lichtende nachtwolken

Foto: Marian Waanders

Wie gisteravond nog laat over straat moest of nog net een blik naar buiten wierp voordat de gordijnen werden dichtgetrokken om te gaan slapen heeft het bijzondere natuurfenomeen van de lichtende nachtwolken misschien wel gezien. Rond de langste dag van het jaar komt dit natuurfenomeen wel vaker voor. In geheel Nederland was het ditmaal goed te zien zo ook op De Esch in Markelo waar Marian Waanders het natuurverschijnsel prachtig op beeld wist vast te leggen. 

Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo’n 20 kilometer hoogte bereiken. Een samenkomst van factoren zorgen er voor dat er wolken ontstaan als er stof en waterdamp hoog in de atmosfeer zitten. Daarbij mag de temperatuur daar maximaal 90 graden onder nul zijn en moet het hard waaien. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht.

Foto’s Anton Kapteijns