Marcel Brunsveld 3e Nederlander in Erzbergrodeo

Marcel Brunsveld heeft afgelopen weekend voor de tweede keer meegedaan aan één van de spectaculairste en grootste endurowedstrijden ter wereld: de Erzbergrodeo. Brunsveld, nu vooral bekend van Fourleft reclame & sign, was tijdens zijn trialcarrière 4 maal Nederlands Kampioen. Deze ervaring kwam goed van pas tijdens de wedstrijd in de grote open mijn in het centraal westelijk deel van Oostenrijk waar 1.700 deelnemers op vrijdag en zaterdag strijden om één van de 500 startplekken te bemachtigen. De Markeloër wist zich met een 368e plek naar de 8e startrij voor de zondag te rijden. Het doel op zondag is om zover mogelijk te komen. “Als amateur moet je niet de illusie hebben dat je gaat finishen: 27 checkpoints te gaan, amateurs zijn al blij als ze 4 of 5 checkpoints halen,” aldus Brunsveld die zondag checkpoint 9 wist te bereiken en daarmee derde Nederlander werd in Oostenrijk.

De wedstrijd ging zondag om 14.30 uur van start. Elke 3 minuten vertrok een startrij met 50 rijders. De wedstrijd kent een maximale rijtijd van 4 uur. Bij het startsein voor de startrij 8 ging de Markeloër gelijk op met de snelste rijders, maar werd al snel getroffen een lekke band. Met dank aan Bert-Jan Veldink, die met Marcel mee was voor technische ondersteuning, werd de band gerepareerd en werd de wedstrijd met 5 minuten vertraging vervolgd. Bij zijn vorige deelname verloor Marcel naar eigen zeggen een uur op een 100 meter steile helling. Dat vroeg dit jaar om revanche. Een eerste poging mislukte, maar bij een tweede poging lukte het wel. “Man wat machtig is het als je daar in één keer boven komt, wat een euforisch gevoel!!,” aldus Marcel die door deze actie in één keer van plek 372 naar 278 steeg en daarmee 94 rijders voorbij was gegaan.

Vorig jaar finishte Brunsveld na 4 uur rijtijd bij checkpoint 7. Dit punt bereikte hij nu met nog 2 uur resterend. Maar vlak voor checkpoint 8 leek het volgens Marcel wel oorlogsgebied met bomen, rijders en rotsen grijs van de modder. Door het sluiten van een pact met een aantal Australische rijders wist Marcel met behulp van een klimtouw alsnog naar boven te komen en checkpoint 8 te halen. Met nog 10 minuten over vervolgde hij zijn rit naar het volgende checkpoint. Na een steile rit naar beneden slingerend door het bos wist Marcel met nog 1 minuut en 15 seconden te gaan checkpoint 9 te halen. Marcel: “Uiteindelijk op plek 210 van 1.700 deelnemers! Dat is niet verkeerd, toch? 172 man gepasseerd en er zijn er maar 9 die van dezelfde startrij vertrokken zijn voor me gefinisht. Na afloop over hoofdwegen teruggereden naar beneden, waar in de Arena Hermi, Diede en Finn me op staan te wachten. Mijn prijs? Dat is het mooist van de dag! Een paar zoenen en een hele mooie tekening van Diede!”

De wedstrijd werd voor de vijfde keer gewonnen door de 44-jarige Graham Jarvis. Indien hij de wedstrijd nog een keer weet te winnen is hij de enige die de Erzbergrodeo 6 maal wist te winnen. Marcel Brunsveld over een eventuele 3e deelname: “Er gaat heel veel tijd in zitten………maar, wie weet😉…………..”