onsProat: Positief verrast

Zoals ik wel eens in eerdere columns schreef ben ik enorm fan van verjonging in besturen en verenigingen in Markelo. De vergrijzende populatie probeert wel alle ballen in de lucht te houden echter resulteert dat meestal in varen op de bekende koers. Veilig en weinig discutabel.

En kijk nu eens wat het Dorpsfeest bestuur voor ons in petto heeft voor het laatste weekend van augustus! Ik word blij van de bijna wekelijkse aankondiging van een ware metamorfose in de programma onderdelen.  De vorige voorzitter werd voor het voldongen feit gesteld dat er een andere locatie gezocht moest worden voor de tent. Hij heeft zich uitstekend gekweten van zijn taak,tot en met het benaderen van een nieuwe voorzitter uit de jonge gelederen van ons dorp.

Omdat het Dorpsfeest bestuur niet denkt de wijsheid in pacht te hebben, lieten ze zich adviseren.

Gevolg: vernieuwing. Het maakt dat de senioren op donderdag gaan genieten en we op de vrijdag naar het borreluurtje gaan; de naam dekt exact de lading. De vogel zal op het drukste kruispunt van het centrum neerstorten. Iedereen mag zijn eigen bar mee slepen naar de tent. De optocht werd aangekondigd met een broodje aap verhaal, en zeker weten dat er meer te zien valt nu loopgroepen zijn toegestaan. Weg met de strenge regels; hier wordt maatwerk geleverd. De Grösmeijers trappen af en zijn vrij op zondagochtend. En de recentste verrassing; Festifun. De twee rasechte Markelose jongedames die in dit “diepe” springen; jullie laten durf en lef zien! (waar ik enorm fan van ben). Het is lastig om een kinderprogramma in de steigers te zetten. Jullie hebben goed gezien dat zoiets niet mogelijk is in één onderdeel. Als je 12 bent wil je niet op dezelfde bank in de tent zitten kijken naar een entertainer waar de 4-jarigen om schateren. Herhaaldelijk een ondergeschoven kindje in het programma, maar nu weer spannend! En heel goed dat de bar geopend is tijdens het kinderprogramma. Tot nu toe alleen koffie verkrijgbaar. Hard nodig na de vrijdagavond, en geboren uit het idee dat je kinderen niet moet confronteren met alcohol. Maar gedurende het hele weekend worden kinderen meegenomen in de tent, dus waarom op zaterdagochtend roomser dan de Paus?

Het Dorpsfeest bestuur communiceert deze veranderingen gedoseerd en doordacht. De site is up-to-date. In de aanloop naar het feest schiet Tubantia duidelijk tekort als je het vergelijkt met Goor. Dagelijks worden we op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de Schoolfeestloods. Maar dat hebben wij in Markelo niet nodig. Wij hebben Maarkelsnieuws en zij lopen zich het hele jaar het vuur uit de sloffen om het Dorpsfeest onder de aandacht te brengen. Inclusief fotograaf, die ik ervan verdenk dat ze heuse paparazzi kwaliteiten bezit en in de bosjes ligt om geheime voorbereidingen vast te leggen en met ons te delen. In goede samenwerking verstaan Dorpsfeest en Maarkelsnieuws de kunst ons nieuwsgierig te maken.  Het wordt dit jaar zeker geen sleur. Het wordt vet gaaf! Neem de week erna vrij. Ga beleven dat Markelo trilt, siddert en leeft. En bovenal; toon je aangenaam verrast, deel een compliment uit en zoek geen spijkers op laag water.

Markelo is in beweging. Volgende week wordt alles uit de “Zwaluw” gehaald en de week erna kunnen de kinderen in het Countus gebouw terecht tot het Kindcentrum gereed is. Er zijn keuzes gemaakt. Er is veel kritiek geweest. Ik zou het mooier hebben gevonden dat de nieuwe school in een groene omgeving werd gebouwd met een ruime ontsluiting voor halen en brengen. Maar de besluiten zijn genomen. Het ligt buiten onze cirkel van invloed. Nu is het aan ons Markeloërs om het zo mooi mogelijk te maken.

Markelo verandert. Verbouwingen en nieuwbouw binnen en buiten de bebouwde kom.  Markelose jongeren doen het goed. Jongeren die samen met ouderen op hetzelfde erf wonen en veel plezier aan elkaar beleven. De ondernemende jongedame van de sportschool biedt ons binnenkort meer ruimte en meer sporten. Voor nieuwe hakjes onder de schoenen rijden we nu een paar straten verderop.

Ik ben trots op Markelo. Met name op alle jongeren, die naast hun drukke werkzame leven tijd steken in het organiseren en/of bijwonen van allerlei vernieuwende activiteiten of juist tradities.

Organiseren is niet gemakkelijk. Er spelen altijd belangen. Bedrijven, verenigingen en vrijwilligers moeten elkaar helpen. Onnodig om daar commentaar op te hebben, want het is altijd zo geweest. Vroeger ging de boer met een vette kip naar de notabele van het dorp om een dienst te vragen. Sommigen denken dat het nu niet meer zo werkt. Maar vrij vertaald is “systeem vette kip” de weg naar succes. Gebruik elkaars netwerk en competenties. Sta het algemeen belang niet in de weg maar help elkaar om Markelo leefbaar te houden en geen slapende kern te laten zijn. Je mag absoluut  je mening hebben maar veroordeel niet zonder dat je op de hoogte bent van alle ins en outs.

We gaan vandaag weer een mooie dag tegemoet. Genieten als deelnemer of toeschouwer van het eerste lustrum van de triatlon Hof van Twente. Start en finish in “de Kösterskoele”. De Koele, die in de afgelopen week start en finish van de vierdaagse weer enthousiast heeft verzorgd.

De Koele; ik denk dat volgend jaar het Songfestival daar georganiseerd wordt. Na het succes van Duncan is de vraag wie de eer krijgt. Iedereen denkt groot. Ik denk klein. Opvallend door eenvoud. Laat in elke provincie een vertegenwoordiger van een deelnemend land zijn of haar lied zingen. Heel Nederland profiteert mee. In de Koele zitten dan de jury en de “puntengevers”. Perscentrum in het zwembad. Beveiligingsmaatregelen zijn in Markelo niet nodig. Bobo’s kunnen slapen in hotels en campings in Markelo. In alle Maarkelse horeca gelegenheden is het Songfestival te volgen op grote schermen, binnen en buiten. Getty Kaspers presenteert. Moet kunnen. Heel verrassend.

Het 6e elftal van Sportclub Markelo kan vandaag kampioen worden in een uitwedstrijd. Een hechte club vrienden die Markelo trouw zijn gebleven. Jaren geleden werden ze ook “uit” kampioen, toen nog zaterdag elftal.

Destijds was er geen warm welkom voor hen, aangekomen in Markelo op het complex van Sportclub. Mocht het lukken vandaag, dan verwacht ik een trots bestuur; ze zijn nu immers een zondagteam?

Ik wens iedereen een sportieve  zondag!

Diny