Roodbonte Thea 43 gehuldigd

Trots staat Thea 43 op het erf van Maatschap Addink-Berendsen aan de Visschersdijk in Markelo omringd door zo’n 120 genodigden. Bestuurslid Coöperatieve Rundvee verbetering District Oost, Janet Heilersig en tevens buurvrouw van Sandra, Rudi, Johanna en Henk praat de huldiging van Thea 43 voor 10.000 kg vet en eiwit aan elkaar. Thea 43 is geboren op 27 maart 2005 en kreeg maar liefst 14 kalfjes. In maart 2017 behaalde ze de 100.000 kg gevolgd op 11 maart 2019 de grens van 10.000 kg vet en eiwit met bijna 120.000 kg melk. “Om dit te bereiken komt er ook vakmanschap van de boer bij kijken. Dat blijkt ook wel dat afgelopen week Thea 46 óók de grens van 100.000 kg heeft gehaald, jullie 4e 100 tonner. Dit is duurzaamheid, de arbeidsomstandigheden voor de koeien zijn dus goed. De huldiging van Thea is daarom ook een geweldige prestatie voor de veehouder. De koe kan het namelijk niet alleen”, vertelt Janet. Aan Johanna en Henk was het vanavond de eer om het lint bij Thea 43 om te hangen.

Namens FrieslandCampina sprak Alies Kottelenberg en ook  waren er prachtige woorden van de buren die door Aarnt Jan Heilersig werden uitgesproken. Jan Henk Berendsen functioneerde als ceremoniemeester en had tal van leuke anekdotes over de koe maar ook de rijke geschiedenis van het boerenbedrijf van zijn familie. Deze historie gaat terug naar 1878 waar de familienamen Krisjan/Stoelerbrook starten. In 1927 heeft Albert Jan Stoelerbrook een gemengd boerenbedrijf met 10 hectare en deed naast deze werkzaamheden goede zaken met rietdekken en ‘streupen’. Henk Berendsen kwam in 1970 in het bedrijf met op dat moment koeien en varkens. Geleidelijk werd er meer grond aangekocht. In 1998/1999 kwam Rudi en hoewel hij op dat moment werkte bij de grootste varkensboer in Hengevelde waren het toch de varkens die moesten vertrekken. Het bedrijf met 55 hectare heeft nu alleen nog koeien. De prestatie van Thea 43 die 10.000 kg vet en eiwit heeft geproduceerd is bijzonder en tweeledig omdat ze in Markelo de eerste koe is die deze prestatie heeft geleverd die wordt gemolken door de melkrobot.

Aarnt Jan Heilersig vergeleek een aantal eigenschappen van de koe met de boer/boerin. Hij vroeg zich af of het daarbij ging om een overeenkomst of juist een verschil met de verzorger/houder van de koe. Gelukkig lieten de reacties van de aanwezigen daar geen twijfels over bestaan en werden er een flink aantal overeenkomsten herkend. De prestatie van Thea 43 noemde Aarnt Jan, eentje van formaat die te danken is aan de hele familie die op zijn/haar eigen wijze zeer betrokken is bij het bedrijf, de koeien en Thea 43 in het bijzonder.