Flypast over vliegtuigmotor

20140504LancasterBommenwerperMarkelo-1275 jaar na de bevrijding van Zuid-Nederland verzorgt de authentieke Avro Lancaster Bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight aanstaande zaterdag een flypast over twintig aan de luchtoorlog gerelateerde oorlogsmonumenten in België en Nederland. “Dankzij onze goede contacten met de organisatoren van deze speciale Herdenkingsvlucht, zal dit unieke toestel ook in Markelo weer een eerbetoon brengen aan alle 17 in Markelo omgekomen geallieerde vliegeniers. Behoudens slecht vliegweer of technische problemen zal de Lancaster om circa 16.57 uur 3 rondjes maken over het vliegtuigmotor-monument aan het wandelpad tussen Traasweg en Roosdomsweg”, aldus Benny Schreurs namens de Stichting Fallen Airmen Memorial Markelo.

Ter nagedachtenis aan de omgekomen piloten wordt bij dit monument om 16.30 uur een korte herdenking gehouden, die door iedereen kan worden bijgewoond.

De viermotorige Lancaster PA474 is tijdens zijn flypast goed te bewonderen op het wandelpad langs de vliegtuigmotor, de Roosdomsweg, Traasweg, Langeweg, Bergweg en de oost- en zuidzijde van de Markelose Berg.  Evenals 5 jaar geleden verwachten wij weer een grote drukte en derhalve worden belangstellenden verzocht om ruim op tijd aanwezig te zijn en bij voorkeur lopend of per fiets te komen. Auto’s graag parkeren in het centrum van Markelo, aan de Roosdomsweg of bij de sportvelden aan de Endemansdijk.

De Lancaster bommenwerper heeft tijdens de 2e wereldoorlog in het heetst van de strijd een uitermate belangrijke rol gespeeld in het bereiken van de vrijheid, waar wij vandaag de dag van genieten. Dit indrukwekkende vliegend monument heeft de harten van velen gewonnen. Er zijn wereldwijd nog slechts 2 Lancaster bommenwerpers in vliegwaardige staat: 1 in Canada en 1 in Engeland. De Britse Lancaster komt nu dus voor de 2e keer naar Markelo. Daarna vertrekt hij via Schoonebeek en Petten weer naar Engeland.