onsProat: Oranje rood wit blauw

Gisteren hebben we Koningsdag gevierd. Vlag met oranje wimpel in top voor onze Willem. Ik moet zeggen dat ik vind dat de spontaniteit er niet af spat tijdens zijn openbare optredens. Het is wel een stuk beter geworden vanaf het moment dat de knappe, stijlvolle en soepel bewegende Máxima aan zijn zijde is.

Naar mijn mening kan Máxima tijdens interviews zelfs beter uit haar (Nederlandse) woorden komen dan de Koning. Let maar eens op: Hoewel het niet haar moedertaal is, kan ze haar gevoelens perfect uitdrukken. Ze is eerlijk, ook als ze vertelt over persoonlijk verdriet, zoals na het overlijden van haar vader. En de politieke correctheid heeft daar niet onder te lijden. Als Willem daarna de microfoon onder zijn neus krijgt, repeteert hij letterlijk woorden uit de zinnen van Máxima.

Ik verwacht dat Máxima dagelijks probeert Wim-Lex wat losser te laten zijn. Ik ben zooooo benieuwd of onze Koning wel eens een supergekke verrassing heeft voor zijn mooie meid. Dat lijkt me noodzakelijk als broodnodige variatie tussen de verplichte protocollen door. Willem Alexander en zijn dochters, geboren met Blauw Bloed, hebben tijdens hun opvoeding geleerd dat persoonlijke uitspattingen onmiddellijk effect hebben op het beeld van onze Monarchie. En ook Máxima heeft het gedrag van haar vader in dit kader moeten bekopen met zijn afwezigheid tijdens haar huwelijk. Hoe wreed is dat?

Wat je er ook van vindt; we hebben een stabiel Koningshuis. Het percentage tevredenheid van de Nederlandse bevolking over onze Willem stijgt en Máxima krijgt als rapportcijfer een dikke 8. En aan de zwartgallige critici die uiten dat de verhuizing van Villa Eikenhorst naar Huis ten Bosch teveel geld kost en “dat alle uitspraken voorgekauwd zijn” zou ik willen zeggen; wees trots op onze Koninklijke Familie.

Kijk naar de stokoude Queen Elisabethhhhhhh van Engeland. Charles komt niet eens aan de beurt om te troon te bestijgen. The Queen Mum heeft het spontane gedrag van Diana verguisd. Op het moment dat ze merkte dat een overleden Diana meer populariteit genoot bij het volk dan een levende Elisabeth, heeft ze de touwtjes minder strak aangetrokken. Zij kon niet voorkomen dat prins Harry door de pers gespot werd op een feestje, verkleed in nazi uniform compleet met hakenkruis.

Het koningspaar van België vind ik vergelijkbaar met ons qua stabiliteit; mij zijn geen excessen bekend van Filip en Mathilde. Wel ogen ze saaier dan ons koppel.

Kijk naar Duitsland; geen Koning en geen Keizer maar bondskanselier Merkel: stijf en chagrijnig.

Kijk naar een toonaangevend land als Amerika: Tot 2020 voltrekt zich een regelrechte ramp in de persoon van Trump als president.

Laat ons trots zijn op Amalia, die gisteren in Amersfoort liet zien ons vertrouwen waard te zijn. Het kump wa good met die deerne. Af en toe zag ik een verveelde blik in haar ogen maar ga er maar eens aan staan om op haar leeftijd handjes te schudden en kramp in je wangen te krijgen van de neplach omdat er constant een camera op je gericht is.

Wat de kleuren in de titel van deze column betreft ga ik nu het rood aantippen. Het rood van FC Twente en hun kampioenschap van de eerste divisie. En dus zijn ze weer terug in de eredivisie. Een knappe stunt, ondanks alle ellende die ze hebben meegemaakt en de financiële problemen die ze nog lang niet te boven zijn. Bestuur, trainers, spelers en andere goeroes zijn sneller gewisseld dan het weer.

Wat de club heeft meegemaakt is met geen pen te beschrijven, en is door de pers aangedikt, door het slijk gehaald en ongevraagd be-en veroordeeld. Maaarrrrrr….. het rode hart van de supporters heeft FC Twente niet in de steek gelaten. Ook de Twente supporters uit Markelo zijn hun cluppie trouw gebleven. Respect! En zie nu; het is gelukt; er is weer hoop en in de afgelopen week was Tubantia rood gekleurd. In 1 jaar uit zo’n diep dal komen en je naar de top vechten; dat kan alleen in Twente.

Ik ben de komende week vrij en bereid me voor op 3 mei; de dag waarop onze oudste zoon Dennis en zijn vriendin Manon elkaar het Ja-woord willen geven. Ze komen beide uit een gezin met vier kinderen en de wederzijdse families kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Nadat Jan en ik vorige week nog een afschuwelijk spannende week hebben doorgemaakt in verband met zijn gezondheid, hoop ik dat het een onvergetelijke (droge) dag wordt 3 mei. Zal de bruid rood of wit of blauw dragen? Hoe dan ook: plezier en genieten staan voorop en protocol gaat overboord.

Fijne meivakantie allemaal!

Diny