De Vijf Heuvels op 14 mei 1969

Het buitenbad van zwembad ‘De Vijf Heuvels’ opende op 14 mei 1969 voor de allereerste keer haar deuren. Dit gebeurde onder muzikale begeleiding van de boerenkapel met een duik van de toren door Jan van den Berg, destijds bestuurslid van de VVV. De VVV was de initiatiefnemer van het eerste plan voor een buitenbad. Burgemeester Th. H. de Meester doopte, in zijn functie als voorzitter van de stichting gemeentelijk zwembad, het bad vervolgens met een restje champagne. Ook was er een commissie onder leiding van dokter H. Verbeek die met acties door de bevolking een bedrag van 42.000 gulden wist op te halen voor onder andere de verwarming van het bad.

Het zwembad kostte destijds 800.000 gulden. De 2 bakken, de duikblokken en het fundament van de badmeesterstoren stammen nog uit die tijd. Waar nu de kiosk is, waren destijds 24 wisselcabines en 2 groepskleedkamers. In september 1971 opende het binnenbad al haar deuren. “Mede door de goede verkoop van de aandelen van IJsselmij”, aldus Hennie Tijink (71) die sinds 1970 als zwemonderwijzer en later als manager lange tijd werkzaam is geweest bij ‘De Vijf Heuvels’.

De naam van het zwembad is destijds verzonnen door de heer H. Klumpers. Hij won de prijsvraag die hier aan was gehangen. Hij mocht een jaar lang gratis zwemmen.