Terug in de tijd

Voor de rubriek de Oude Toren zijn we vandaag opnieuw in de prachtige verzameling oude Markelose ansichtkaarten van Herbert Hargeerds gedoken. Bovenstaande kaart geeft het beeld weer vanuit de Schoolstraat in de jaren zestig en deed ons denken aan het beeld dat nu ontstaat nu de sloopwerkzaamheden van het oude Ontspanningsgebouw zijn gestart.

Met de sloop van het Ontspanningsgebouw komt er een nieuwe invulling voor de plek waar de laatste gebruikers al weer enkele jaren geleden zijn vertrokken. Het verenigingsgebouw en gymnastieklokaal werd in 1966 gebouwd door de kerk die hiervoor een perceel grond van de gemeente Markelo had gekocht. De bouw van een gymnastieklokaal was een gemeentelijke taak, maar de financiën van de Gemeente Markelo lieten dit destijds niet toe. De Gemeente Markelo huurde het gebouw de eerste jaren van de kerk om het in 1976 alsnog in eigendom te verkrijgen.

Lang duurde dit echter niet. In 1988 werd het gebouw verkocht aan Gert Hein Kromhof en Harold Pullen die er samen 15 jaar een landerijenbureau runden. In 1993 werd naast het kantoor door Henk Jacobs en Han Jansen een showroom voor klassieke auto’s ingericht, waar later E-Design & Styling een vestiging had. Het pand werd uiteindelijk verkocht aan de huidige eigenaar die er appartementen voor de JP van den Bent stichting wil bouwen.