De grote Stokkumse brand

Het herbouwde erve Hoestink

Op 25 juli 1888 werd Stokkum getroffen door een grote brand waarbij drie grote boerderijen volledig afbranden. De brand ontstond bij het uitbakken van spek bij erve Mensink (nu Stokkumerweg 58). Door de droogte en de wind in combinatie met een strooiendak sloeg het vuur ook over naar het naastgelegen erve Letink en erve Hoestink. Naast de boerderijen bezweek bij erve Hoestink en erve Mensink ook een groot deel van de levende have en ging een groot deel van het meubilair in vlammen op. Erve Hoestink was goed verzekerd en werd herbouwd, we kennen het nu beter als De Hoestinkhof. De sluitsteen boven de niendeur verwijst nog naar het jaar 1888.

Erve Mensink werd na de brand eveneens herbouwd. Dat geldt niet voor erve Letink. De boerderij behoorde toe aan het Weldam en werd bewoond voor de familie Snellink-Geerdink. De familie verhuisde naar de brand naar naastgelegen erve Roelvink. Op de plek van erve Letink werd door het Weldam een jachtopzienerswoning gebouwd. Naast dit huis heeft vanaf begin van de vorige eeuw tot 1955 een kapel gestaan.