Orgel Martinuskerk uniek exemplaar

In de Oude Toren blikken we vandaag terug op een instrument dat na ruim 150 jaar nog steeds wordt bespeeld in de Martinuskerk: Het Hauptorgel. Het orgel van de Martinuskerk in Markelo is gebouwd door de Duitse orgelbouwer Carl Haupt. Haupt had een orgelmakerij in Ostercappeln bij Osnabrück en heeft veel orgels gebouwd. Veel van de door Carl Haupt gebouwde orgels zijn verloren gegaan. Het orgel in de Martinuskerk is het enig overgebleven grote orgel van zijn hand en daarmee een uniek exemplaar. Het orgel is gebouwd in 1863 en sindsdien meermalen gerestaureerd.

In 1926 werd het orgel gerestaureerd door de firma Leichel uit Lochem. In 1964 vond een grondige restauratie plaats, waarbij de 19e eeuwse kenmerken van het orgel werden omgezet naar een klankbeeld van de jaren ’60 van de vorige eeuw. Deze restauratie was geen succes. In 1978 en 1989 werden rapporten opgesteld die vervolgens hebben geleid tot een nieuwe restauratie in 1995.

Bij de restauratie in 1995 moesten alle technische gebreken en de oorspronkelijke structuur met het bijbehorende klankbeeld weer worden hersteld. Hiervoor werden orgels van Haupt bezocht uit de bouwtijd van het orgel van Markelo. In 2005 werd ook het orgelfront en balustrade hersteld zoals deze oorspronkelijk was gemaakt.