onsProat: Het Venetië van het Oosten

Hallo allemaal,

Het is groen met geel, niet vooruit te branden, en toch altijd net iets eerder bij de afslag dan jij dat bent….. de lestrekker van Relker.

Belemmert hij uw weg net zo vaak als die van mij ? Het stomme ding schiet niet op en de tijd tikt door. Ik heb altijd haast en al heb ik tijd zat dan nog ben ik ongeduldig. Gefrustreerd schakel ik terug naar de 2e versnelling van mijn auto. Er is niets aan te doen, de weg is smal en de trekker groot. Maar ach, wat loop ik mezelf toch weer druk te maken. Afgezien van een paar drempels, 4 stoplichten, enkele spoorwegovergangen en een lestrekker is er in Markelo eigenlijk niets dat onze weg belemmert. We hebben het goed voor elkaar in ons dorpje. Alleen een goeie slager en voldoende starterswoningen ontbreken als u het mij vraagt.

Afgelopen week heb ik gestemd. Stemmen is belangrijk! Of het nu voor de gemeenteraad, het provinciebestuur, of de landelijke verkiezingen is: onze stem telt. Politiek draagt zichtbaar en onzichtbaar bij aan de leefbaarheid in ons dorp. Het boekje genaamd “Namens alle tukkers” waarin André Manuel ons dorp beschrijft als ‘Het Venetië van het Oosten, maar dan zonder al dat onhandige water’ vind ik erg goed. André is niet een wannabe-tukker die doet alsof hij er eentje is, maar gewoon André uit Diepenheim die even haarfijn uitlegt hoe het er hier in het Oosten aan toe gaat. André heeft gelijk: Voor velen is de A1 de snelste weg naar Duitsland, maar voor ons Markeloërs is het mooiste van de hele A1, de afslag Markelo. Kijk eens om u heen, we zijn omgeven door 5 heuvels die begroeid zijn met bos en weide, 5 heuvels rijkelijk voorzien van fiets- en wandelpaden lopend van camping naar camping, en onderweg vinden we restaurants en horeca, gerund door eigenaren die bijna allemaal het spreekwoordelijke stokje hebben overgenomen en trots zijn op hun naam. Markelo, wat ben je mooi met je koeien in de wei, je Dorpsfeest, de Kösterskoele, de voetbal, het zwembad, de motorcross, de televisietoren en je tal van verenigingen. Heerlijk is het om hier te wonen, met je Schipbeek als een lint dat met goed verzorgde wegen Twente en Salland saam verbindt. Prachtige regels tekst uit ons Dorpsfeestlied, geschreven door Mevrouw Aarsen. Zij slaat letterlijk de spijker op de kop en omschrijft in ons lied exact hoe Markelo is.

Langzaam duwt de lestrekker het asfalt voor zich uit. Een signaaltje van een van de bestuurders geeft aan dat ik kan passeren. Er wordt door mij getoeterd en door Relker vriendelijk gezwaaid, zo gaan we hier met elkaar om. Ik ben geschrokken van de gebeurtenissen die eerder deze week te zien waren in het nieuws en realiseer me misschien meer dan ooit dat we enorm bevoorrecht zijn met ons mooie Markelo. Laten we dit koesteren met ons allen en ons doen beseffen dat het hier tussen de 5 heuvels lang zo gek nog niet is.

Prettige zondag,

Christiaan Mensink