Optocht breidt uit met loopgroepen

Naast de themawagens die door de buurten worden gebouwd en een aantal vrije wagens worden loopgroepen als een nieuw onderdeel toegevoegd aan de optocht van Dorpsfeest Markelo. Voorzitter van de Optochtcommissie Ans van Hinte: “We hebben natuurlijk enthousiaste buurten die aan de slag gaan met het bouwen van een Broodje Aap-themawagen. Daarnaast hebben we ook altijd vrije wagens. Maar voor wagens zijn bouwers én een bouwlocatie nodig en deze zijn niet altijd voorhanden. Om nog meer mensen een kans te bieden om mee te doen, willen we dit jaar ook de deelname van loopgroepen mogelijk maken. Zo creëren we samen een nog kleurrijkere, mooiere optocht”.

De Optochtcommissie hoopt dat bijvoorbeeld vriendenclubs, buren, familie, verenigingen, scholen of collega’s met elkaar een loopgroep willen vormen. Het is wel zo dat het merendeel van de deelnemers in Markelo moet wonen. “Hier kiezen we bewust voor: het is immers een Markelose optocht. We willen voorkomen dat onze optocht een samenvatting wordt van optochten van omliggende plaatsen”, licht Ans toe.

De deelnemers mogen zelf weten hoe ze hun loopgroep invullen zowel qua thema als qua aantal deelnemers. Door het zo laagdrempelig mogelijk te houden, hoopt de Optochtcommissie zoveel mogelijk loopgroepen te mogen verwelkomen. Om mee te kunnen doen aan de optocht zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het overzicht van alle afspraken en aandachtspunten vind je op de website van Dorpsfeest Markelo.

Een vakkundige jury beoordeelt de themawagens, vrije wagens en loopgroepen. Om een publieksprijs te kunnen bepalen kan het publiek sinds vorig jaar hun voorkeur uitbrengen per SMS. Daarnaast worden door een Markelose vereniging aan het begin van de optocht altijd stemformulieren uitgedeeld en deze worden na afloop van de optocht met de bekende bakfiets weer ingenomen. “Normaal gesproken benaderen we vanuit de Optochtcommissie altijd een vereniging met de vraag of zij de stemformulieren willen uitdelen. Maar nu willen we het omdraaien: verenigingen die dit graag willen doen dit jaar, mogen zich bij ons melden. Naast dat het leuk is om te doen, staat er ook nog iets tegenover: de vereniging ontvangt hiervoor een vergoeding van 150 euro”, vertelt Ans.

Wil je meer informatie over de deelname aan de optocht? Of wil je je als vereniging aanmelden voor het ronddelen van de stemformulieren? Neem dan contact op met de Optochtcommissie.