Al 60 jaar hoogste gebouw Overijssel

Oude ansichtkaart met dank aan Herbert Hargeerds

De televisietoren in Markelosebroek is voor veel Markeloërs, maar ook andere Twentenaren, een van de herkenningspunten die het gevoel geven weer thuis te komen bij een autorit vanuit het westen over de A1. De plek was niet de eerste keus. In eerste instantie zou de toren op de Herikerberg worden gebouwd, maar door tegenstand van Landgoed Weldam als eigenaar van de grond werd uiteindelijk gekozen voor de huidige plek bij de Schipbeek. In 1956 werd begonnen met de bouw van de 108 meter hoge toren met daarboven een 65 meters tellende mast. Op 23 januari 1959 werd de televisietoren in gebruik genomen en is sindsdien – ondanks een kleinere mast sinds 2007 – het hoogste gebouw van Overijssel.

De bouw van de televisietoren verliep niet geheel vlekkeloos, dat ook nu nog steeds is terug te zien. Toen de bouw van de toren op ongeveer een kwart van de uiteindelijke hoogte was gebouwd bleek het gebouw circa 23 centimeter uit het lood te staan. De bij de bouw gebruikte glijbekisting bleek niet goed te functioneren. De bouw werd stilgelegd totdat het probleem werd opgelost, waarbij de bouwfout nog steeds herkenbaar aanwezig is.

De televisietoren stamt uit de tijd van de opkomst van de televisie en moest voor een betere ontvangst van televisie in het oosten van Nederland zorgen. Nadat het analoge televisiesignaal uit de lucht is gehaald is de televisietoren in 2007 circa 25 meter ingekort. De televisietoren is op dit moment in gebruik als datacenter.