Markelo aan de haal met duurzaamheidsprijzen

De Duurzaamheidsprijs Hof van Twente 2018-2019 is vooral een Markelo’s feestje geworden. Dat bleek vanmiddag tijdens de prijsuitreiking bij De Woeste Wieven in Diepenheim. Nadat vorig jaar het idee voor de schoolkas de 2e plek en publiekprijs opleverde, wist Groep 6/7/8 van OBS Stokkum in de categorie jongeren dit jaar naast het publiek ook de jury te overtuigen met het idee voor een regenton. Hiermee wisten ze een 1e juryprijs van 300 euro en publieksprijs van 1.500 euro in de wacht te slepen. Bij de volwassenen was de 1e juryprijs t.w.v. 3.000 euro en publieksprijs t.w.v. 1.500 euro voor het plan van buurtbewoners van de A. ten Hovestraat om een natuur- en educatiegebied te maken in het retentiegebied naast de straat.

Onder de noemer ‘Machtig Mooi Markelo Zoemt’ willen de buurtbewoners de natuur en biodiversiteit verder ontwikkelen door bijvoorbeeld een bijen-, vlinder- en insectenvriendelijke omgeving te creëren en mogelijkheden benutten voor ‘educatie in het groen’. Het prijzengeld zal door de buurtbewoners worden besteed aan het geschikt maken van het gebied voor bijen door bloemenmengsels en bijenhotels. Het plaatsen van informatiepanelen over bijen, vlinders, insecten en waterretentie maakt tevens onderdeel uit van de eerste stap.

De uitreiking van de prijzen werd voorafgegaan door een toespraak van burgemeester Ellen Nauta en een uitleg over de Duurzaamheidsprijs Hof van Twente door coördinator Marianne Hutten, waarbij tevens ingegaan werd op de winnaars van vorig jaar en de stand van zaken van de projecten van deze winnaars.