onsProat: #DOESLIEF!!

Dat is de afgelopen week gelanceerde campagne van SIRE, die bedoeld is om mensen bewust te maken van hufterig en asociaal gedrag. Het doel wat ze hiermee willen bereiken is dat we allemaal wat liever tegen elkaar gaan doen! Ik zeg…..hulde!

Een paar cijfers op een rij.
In 2018 is 53.265 keer het woord ‘klootzak’ getweet. Oké, dat is niet zo lief, maar ach, daar kan ik nog niet zo wakker van liggen. Ik vind ook wel eens iemand een klootzak. En dat zullen er ook wel wat van mij vinden. Dat boeit me eerlijk gezegd niet. Klootzak is toch een beetje een algemeen woord wat al snel gezegd wordt.
Maar waar ik dan wel van schrik is dat er vorig jaar 146.571 scheldtweets met het woord ‘kanker’ voorbij zijn gekomen!! Dat is bijna 3 keer zoveel als ‘klootzak’. Ik zou bijna willen tweeten dat ik ze alle 146.571 op de spreekwoordelijke ‘bek wil slaan’. Maar ja, #dasnietlief. En gezien het grote aantal, ook niet te doen natuurlijk. Maar het is verdorie toch verschrikkelijk dat er zo ontzettend veel mensen zijn die dat woord op zo’n slechte manier gebruiken? Waanzin. Dus in dat opzicht wil ik tegen die tweeters zeggen, denk na over wat je teweegbrengt met dat scheldwoord en #DOESLIEF. Maar denken jullie dat zulke mensen deze campagne snappen? Ik weet wel zeker van niet. Zijn ze te dom voor.

Wat ik persoonlijk een ontzettende ergernis vind is agressie of geweld tegen hulpverleners. Hoe haal je het in je botte hersens. In 2016 waren hier volgens de cijfers 7.502 verdachten van en een jaar later al 8.964. Dat is een toename van bijna 20 procent. In 1 jaar. Te gek voor woorden toch?
Nu wil het geval dat ik door een vervelende val van een vriend, die hierdoor helaas zijn enkel op 4 plaatsen heeft gebroken, voor het eerst van mijn leven vóórin een ambulance heb gezeten afgelopen week. Wat een ervaring!! Ik voerde, ondanks de situatie, een erg leuk gesprek met de dienstdoende ambulancechauffeur over het feit dat het gedrag van mensen de afgelopen jaren wel negatief veranderd was. Ik hemelde hem nog op dat ik veel respect voor hem en zijn collega’s heb. In het kader van #DOESLIEF was ik erg goed bezig vond ik zelf. Maar onder dat gesprek bekroop mij een kinderlijk verlangen! Iets wat me mijn hele leven al rete spannend lijkt en nu dichterbij was dan ooit. Dus ik besloot om de stoute schoenen aan te trekken en met mijn liefste en aardigste stem aan de nobele broeder te vragen…… “Mag de sirene aan?”

Ik stond stijf van spanning. En niet om degene die achter me in de ambulance lag, dat kwam vast wel goed. Maar op het antwoord dat de chauffeur me zou geven. En weet je wat zijn antwoord was? “Nee!”
Aaaaaahhhhhhh…..wat een teleurstelling. Ik snapte rationeel natuurlijk ook best dat het niet kon om andere weggebruikers niet te verontrusten. Het was immers geen levensbedreigende situatie. Maar 10 seconden had toch wel even gekund? Of desnoods 100 meter? Ik was zo lief tegen hem geweest en nu dit. Ondanks je goede zorgen ambulancemijnheer, #datvondiknietzoliefhoor.

De Sirecampagne was in ons huishouden trouwens al binnen een dag volledig mislukt.
Ik had als goede vader, Marijn op de hoogte gesteld van #DOESLIEF. Met als voorbeeld om áltijd iedereen beleefd te groeten. Het minste wat je kunt doen. Dus ook de caissière bij de Plusmarkt, of de conciërge op school. Zegt hij doodleuk “Begin daar zelf dan ook eens mee!”
Als reactie op zijn antwoord reageer ik woedend dat ik bijna altijd iedereen groet en hij zijn grote mond dicht moet houden. Krijg ik hem dubbel en dwars terug! “Hé pa….#doeslief!” Grrrrrrrrr, je zal hem toch? 

In Markelo deed afgelopen week ‘t Wapen van Markelo ook al mee aan #DOESLIEF. 7 dagen per week open voor haar klanten. Dat is lief. Met een actie op Facebook. Win een verrassingsdiner. En raad eens wie gewonnen heeft? Angela Tijink! Joeoechieieie!! Bedankt familie Smit en tot snel, want volgens mij mag ik mee!

Nederlanders staan internationaal helaas bekend als de grootste hufters ter wereld heb ik ooit gelezen. En dat kan ik vanuit Markelo niet zo snel veranderen. Maar omdat ik heel erg achter de campagne van SIRE sta wil ik dan ook tegen iedereen zeggen, zonder belerend te zijn, maak het leven net een stuk leuker en minder asociaal en #DOESLIEF

Heb allemaal een hele fijne, mooie, fantastische, heerlijke, te gekke, liefdevolle, geweldige, indrukwekkende, fenomenale en grandioze zondag. #DASTOCHLIEF?

Niek