Bergweg: van sloot naar straat

Net als veel andere plekken in Markelo is ook de Bergweg in de vorige eeuw flink veranderd. Zo was de weg begin van de vorige eeuw onverhard en kende nog nauwelijks bebouwing. Uit informatie van de Stichting Heemkunde Markelo blijkt bovendien dat de weg in die tijd meer leek op een sloot dan op een weg. Bij hevige regenval stroomde het water vanaf de Markeloseberg vi deze sloot naar beneden, waar het ter hoogte van het huidige pand aan de Bergweg 1 richting de nu onbebouwde plek tussen ’t Wapen van Markelo en Plus Blankhorst uitkwam in de dorpskern. Daar liep het over in een sloot tussen het huidige Kaasfabriek en Eungs Schöppe die vervolgens richting Oabrahams Venneke liep. De Bergweg veranderde in het midden van de vorige eeuw drastisch, waarbij de sloot een straat met riolering werd met bebouwing.

Ook de leemverwerkende industrie zorgde voor een ingrijpende wijziging van de Bergweg. Begin vorig eeuw zorgden leemafgravingen ter hoogte van de Bergweg 30/32 voor het ontstaan van een steile helling aan de oostzijde van de Markeloseberg.