Moniek Kleinsman opent deuren Ontmoetingscentrum De Esch

Moniek Kleinsman heeft vanmiddag de deuren officieel geopend van het Ontmoetingscentrum De Esch in het gelijknamige wooncentrum aan de Noordachtereschweg in Markelo. Met haar achtergrond in de verpleging benadrukte het Statenlid en voormalig Nederlandse langebaanschaatster welke belangrijke meerwaarde, dit soort wijkvoorzieningen hebben. Mensen een plek geven waar zij op een laagdrempelige manier binnen kunnen komen lopen voor een kop koffie en een praatje maar ook voor vragen, een activiteit of bijvoorbeeld een gezamenlijk maaltijd. Het initiatief voor het ontmoetingscentrum in De Esch ligt bij de zorgorganisatie Hulpdiehelpt. Hulpdiehelpt is opgericht in 2014 door 2 psychiatrisch verpleegkundigen Herman Lubbersen en Aly Hegeman, die ervaring hebben op verschillende terreinen op het gebied van psychiatrische hulpverlening, zowel klinisch (zowel spoedeisend als specialistisch) als in de thuiszorg. Samen met welzijnsorganisatie Salut, naaiatelier van eigen hand, Stichting Schaapskudde Hof van Twente en de bewonerscommissie van wooncentrum De Esch bundelen zij hun krachten en zijn zij gezamenlijk de drijvende kracht achter het ontmoetingscentrum. Veel belangstellenden maakten deze middag gebruik van de mogelijkheid om alvast een kijkje te nemen.

In eerste instantie is het ontmoetingscentrum alleen elke maandag en woensdag geopend. “We gaan natuurlijk proberen om dit op korte termijn zoveel als mogelijk uit te breiden”, vertellen Aly en Herman enthousiast. Door de laagdrempeligheid hopen zij dat mensen, en dat hoeven niet per definitie mensen op leeftijd te zijn, de weg naar het ontmoetingscentrum vinden. “Eenzaamheid speelt niet alleen bij de oudere generatie. Het is belangrijk om deel uit te maken van de gemeenschap en iets bij te kunnen dragen”, daar proberen we zoveel als mogelijk in mee te denken. Hoewel er al veel contacten zijn gelegd en er veel ideeën zijn, worden alle mogelijke samenwerkingen met verenigingen benoemd. Duidelijk is dat de drijvende krachten achter het ontmoetingscentrum enthousiast zijn en overal voor open staan.

Jos Duurland is enorm blij met de ruimte die hij met zijn stichting Schaapskudde Hof van Twente binnen het ontmoetingscentrum gaat invullen. “We hebben hier meer mogelijkheden en faciliteiten om bijvoorbeeld workshops te organiseren. De wol van onze schapen wordt hier verwerkt door ons en het Naaiatelier van eigen hand”. Trots laat Jos diverse creaties zien en vertelt er enthousiast over, ondertussen draait het spinnewiel en luistert ook de grijze roodstaart papegaai op de schouder van Jos mee. De schaapsherder die samenwerkt met Hulpdiehelpt gaat op korte termijn met mensen de hei verkennen en de kudde verzorgen. Ook hij beaamt hoe belangrijk het is voor mensen die om welke reden dan ook behoefte hebben aan een plek waar hulp geboden wordt, die er toe doet. Een luisterend oor, hulp bij een probleem met laptop of mobiele telefoon maar ook samen ergens aan werken. Het ontmoetingscentrum is van vele markten thuis en biedt een plek met een lage drempel voor diegene die daar behoefte aan hebben.