Diamanten bruidspaar Eggink

Trots prijkt het enorme getal 60 op de voordeur van Ab (85) en Rieki (90) Eggink aan de Koekoekslaan in Markelo. De kinderen hebben niet alleen de deur maar ook de kamer versierd voor deze speciale dag, waarop het exact 60 jaar geleden is dat Ab en Rieki elkaar het ja-woord hebben gegeven. Die huwelijksdag op vrijdag 30 januari in 1959 was het koud, glad, mistig en er lag zelfs sneeuw. Ab vertelt: “Bij het ophalen van Rieki in Laren, gleed de auto zelfs om zijn as, maar dat liep allemaal gelukkig goed af”. Op het gemeentehuis in Exel gaf het jonge paar elkaar het ja-woord. Met familie, buren en vrienden werd ‘s middag gedineerd bij Stegeman. Het huwelijksfeest compleet met muziek werd bij de Wippert gehouden. Toen ze ‘s avonds thuis kwamen werd uitgeweken naar een ander bed want de buren hadden spinaziezaad in het bed gestrooid, vertellen ze beiden met een dikke glimlach. Ze bewaren dan ook fijne herinneringen aan die tijd. Ab en Rieki hebben elkaar leren kennen op het School- en Volksfeest dat toen nog werd gehouden in het weiland van ‘Berend van ‘n Barg’ aan de Stationsweg in Markelo. Beiden woonden op dat moment in Laren en hoewel zij met de auto, en hij met de fiets naar het feest waren gekomen, gingen beiden terug naar Laren in de auto van Rieki.  “Ik heb haar vanaf dat moment goed vastgehouden en niet weer laten gaan”, lacht Ab. Een paar jaar later werd hun huis gebouwd aan de Tolweg in Markelo waar ze uiteindelijk 58 jaar hebben gewoond, want inmiddels wonen ze alweer twee jaar naar tevredenheid aan de Koekoekslaan. Ze kregen twee zonen die beiden op dezelfde dag jarig zijn, maar elkaar toch vier jaar schelen. 

Ab heeft 20 jaar gewerkt op de Coöperatie waar hij uiteindelijk moest stoppen vanwege rugklachten. Vervelen heeft hij zich echter nooit want hobby’s had hij genoeg. Naast het lidmaatschap van de visvereniging in Holten, biljarten en zijn liefhebberij voor bloemen en planten en dan met name de Fuchsia’s houdt Ab nog steeds van een praatje en is hij graag onder de mensen. Rieki  is vorige week onderscheiden voor haar 60 jarig lidmaatschap van de Vrouwen van Nu maar was daarnaast tot voor kort ook ruim 20 jaar lid van de accordeonvereniging en houdt daarnaast van handwerken. De zorg voor het gezin kwam voornamelijk voor haar rekening zoals dat vroeger ging. Toen het pand achter hun woning leeg kwam te staan en zoon Getty daar wilde starten met ‘Eggink’s Bloemenhal ‘op den Es hebben hebben zowel Ab als Rieki, beiden vele uren in de bloemenwinkel meegedraaid. Trots zijn ze dan ook dat Getty en Janet vorig jaar het 40 jarig jubileum van ‘De Bloemerie‘ hebben gevierd.

Het diamanten bruidspaar rekent zich rijk met de kinderen en zes kleinkinderen en genieten elke dag volop van alle activiteiten die op de Anholtskamp worden georganiseerd. “Als ‘t er wat te doan is, dan goaw d’er ook hen”, vertrouwt Rieki ons toe. Het geheim om 60 jaar lief en leed samen te delen is volgens Rieki “gewoon vedan doon”. Duidelijk is wel dat het diamanten echtpaar zoveel als mogelijk geniet van alles wat ze samen nog steeds kunnen doen. Aankomende zondag vieren ze samen met familie, buren en vrienden hun 60-jarig huwelijksfeest bij de Poppe. Burgemeester Ellen Nauta heeft voor morgen aan afspraak gemaakt om het 60-jarige bruidspaar te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal. Van het koninklijk huis ontvingen ze de hartelijke felicitaties per post.