Grotestraat, Dorpsstraat of Keistraote

Zonder het waarschijnlijk zelf te weten gaan de initiatiefnemers van het plan de ‘Huiskamer van Markelo’ zo’n 200 jaar terug in de tijd. In die tijd hield de bebouwde kom van Markelo op ter hoogte van het huidige Chinees Indisch Afhaalcentrum Welkom. Dit was in die jaren een smederij die vanwege brandgevaar aan de rand van de dorpskern stond. Het deel van de Grotestraat dat nu onderdeel is van de ‘Huiskamer van Markelo’ werd in 1660 al verhard en ruim 200 jaar geleden gemoderniseerd. Hierbij kreeg de straat als (bij)naam de Keistraote.

In de eerste helft van de vorige eeuw stond de straat bekend onder de naam Dorpsstraat, later werd dit Grotestraat. De straat was onderdeel van de belangrijke verkeersader die Amsterdam via Deventer naar Münster en werd tot de komst van de A1 vele malen vernieuwd en verbreed. De grootste en voor een aantal Markeloërs nog bekende ingreep was begin jaren ’70, waarbij eeuwenoude en beeldbepalende pand van Kistemaker (Görkink), Hotel De Zwaan en de boerderij van Eungs plaats moesten maken om de doorstroming te bevorderen.

Uit het ansichtkaartenarchief van Herbert Hargeerds vonden we een aantal toepasselijke oude ansichten van de Grotestraat/Dorpsstraat uit de eerste helft van de vorige eeuw.