onsProat: Negatief en positief!

Ik val direct maar met de deur in huis in het nieuwe jaar. Helaas wel een beetje negatief. Oude tradities. Ze maken me soms zuur! Alhoewel bepaalde tradities erg mooi en waardevol zijn is er 1 die ik erg stom vind. En dat heb ik al eens eerder aangegeven op deze plek. En dat is het jaarlijkse slepp’n naar het Beaufort. Ik heb er werkelijk waar nog nooit een biet van gesnapt. Het van A naar B slepen van dingen die meestal tien keer zo zwaar zijn als jezelf. Hoe gek moet je dan toch zijn?
Maar goed, tradities zijn er om in ere te worden gehouden, maar als ze uitlopen op regelrechte vernieling mag je mij lek schieten om het te snappen. Maar ik vind het echt te gek om los te lopen dat iemand ermee weg komt als ze een mega kerstboom met verlichting en al vernielen en half Markelo doorslepen. Of de bloembakken bij de molen om zeep helpen. Of de gevel van Tuthola van Wilma Visser vernielen door een bankje te slopen. Of later deze week een nitraatbom gooien waardoor er 7 ruiten sneuvelen in het huis van een oude vrouw. Want of je het nu met me eens bent of niet, je kunt toch niet met droge ogen zeggen dat het géén vernieling is. Regelrecht vandalisme is het. Ik zal wel een zeiksnor worden, maar tradities moeten leuk zijn. En dit is verre van leuk. Heb dan ook het lef om een nieuwe traditie te ontwikkelen en ruim de bende later zelf op. Maar meestal hebben ze niet zoveel ballen. Lieve burgemeester Ellen Nauta, wat mij betreft betaald u de dienstdoende politie driedubbel uit op de nacht van oud naar nieuw met een mega versterkt team. En als er iemand wat vernielt gewoon arresteren. Dat zal ze leren. Hopelijk gaan ze dan nadenken over wat tradities zijn en inhouden! Maar dat dit het in ieder geval NIET is!

En de 2e irritatie is een landelijke. Het vreugdevuur in Scheveningen. Ik vind het gaaf hoor, die pallets in de fik. Maar dat komt omdat ik het associeer met onze boake. Ook een pracht van vuur. Maar de ellende die het nu met zich meebrengt daar in het westen. Niet normaal. En dan willen ze bij ons de mooie paasvuur traditie om zeep helpen omdat er teveel fijnstofuitstoot is. Moet je kijken wat er nu in Den Haag gebeurd. Gaten in auto’s, lichamelijk letsel. Bij mijn weten is er nog nooit zoiets gebeurd bij een paasvuur. Dus volgens mij ligt de focus nu op het westen met hun vreugdevuur en laat ons straks met Pasen ons eigen fikkie stoken!

Soderju…..dat was me een positief begin van de eerste column in het nieuwe jaar of niet dan? Niet dus. Sorry. Maar het moest me van het hart.

Op het moment dat jullie dit lezen schijt ik waarschijnlijk 7 kleuren stront. We zitten midden in de traditie niejoarwin’n. De kapel is hier natuurlijk onderdeel van. Maar Mark en ik hebben ons ook weer over laten halen om een stukje cabaret op te voeren. Aan de ene kant ontzettend tof om te doen, maar aan de andere kant ook spannend. “Ach, ma det dooj toch zo effen….det könt ielleu wa”. Zo vanzelfsprekend is dat niet hoor. Maar we gaan er voor de volle 100% voor. En eigenlijk denk ik stiekem dat het wel héél erg leuk wordt. Wil je dit meemaken en anders gezellig met mooie mensen proosten op het nieuwe jaar…..kom dan NU naar de Haverkamp. Een mooie, muzikale en humoristische morgen gegarandeerd.

Dan nu iets wat een héél erg positieve traditie aan het worden is. En dan doel ik op het geld wat Manege Snorrewind heeft opgehaald voor Villa Joep. Bijna 19.000 euro dit keer. Ik vind het ab-nor-maal geweldig! Dit is een voorbeeld van hoe de wereld eruit zou moeten zien. Iets negatiefs omzetten in iets positiefs!
Jelle Renes, jij als ambassadeur van Villa Joep en familie Bronsvoort jullie als initiatiefnemer van deze actie. Helden!

En wat betreft die goede voornemens…..ach ik neem het niet zo nauw. Doe wat je graag wilt doen en probeer dat op een zo leuk mogelijke manier door- en uit te voeren.
Ik wil jullie dan ook de 3 G’s toewensen voor 2019. Gezondheid, Geluk en Gezelligheid! En eigenlijk wil ik er nog 1 G aan toevoegen. Genieten! Maak het beste ervan met elkaar en geniet van de positieve momenten.

Happy New Year!

Niek