Ossenhoornblazers ontvangen op Weldam

De Markelose Ossenhoornblazers zijn vanmiddag op de eerste zondag van de Advent hartelijk ontvangen door gravin Charlotte, de oudste dochter van Graaf en Gravin Zu Solms Sonnenwalde op kasteel Weldam in Markelo. Net als haar moeder is gravin Charlotte beschermvrouwe van de Markelose Ossenhoornblazers. Op het voorplein van het kasteel werd met volle overgave alweer voor de 30e maal op de ossenhoorn geblazen, waarmee zoals deze aloude traditie vertelt de kwade geesten verdwijnen en het licht en de warmte weer snel terug kunnen komen. “En dat we vorig jaar enorm goed hebben geblazen mag duidelijk zijn gezien de prachtige lange zomer die we dit jaar hebben gekregen”, vertelt Jan Henk Berendsen lachend. De Ossenhoornblazers beginnen volgens het oude gebruik op de 1e Advent en blazen tot Driekoningen met regelmaat op de eeuwenoude ossenhoorns die in Markelo bewaard zijn gebleven. Het blazen ging vanmiddag niet alleen gepaard met de uitleg over de oude traditie, ook de oorsprong van de Markelose ossenhoorns en de oude volksverhalen kwamen ruim aan bod.

Om de ‘sterke’ verhalen kracht bij te zetten werden de blazers op het voorplein spontaan getrakteerd op een borreltje. Door het gure en regenachtige weer werd dat door de blazers zeker niet afgeslagen. In Twente en Salland wordt veel geblazen op de midwinterhoorn, alleen in Markelo wordt er volgens het oude gebruik geblazen op de ossenhoorn. Een traditie die door de huidige groep blazers ditmaal voor de 30e maal plaats vond. Volgende week zondag blazen de Markelose Ossenhoornblazers tijdens de Midwinterwandeling die georganiseerd wordt door de Folkloristische Vereeniging Markelo en start bij Dieka van de Kruusweg.