Eerste exemplaar ‘Eigentijds lekker’ voor Sinterklaas

Afgelopen weekend heeft Diederik Roeterdink namens de werkgroep ‘Het Eetbare Erf’ het eerste exemplaar van ‘Eigentijds Lekker’ overhandigd aan Sinterklaas in het bijzijn van enkele zwarte pieten. Sinterklaas reageerde enthousiast op het tweede boekje dat is uitgebracht door ‘Het Eetbare Erf’, een werkgroep van stichting Maarkels Landschap die zich bezig houdt met het verzamelen van gerechten. Het boekje heeft als thema de maanden van het jaar beginnend met de Louwmaand, Sprokkelmaand, Lentemaand tot en met de Wintermaand. Deze maanden zijn gelardeerd (rijkelijk voorzien), om in kooktermen te spreken met gerechten, weerspreuken en gedichten. Maar ook foto’s waaronder beelden die zijn gemaakt tijdens een modeshow voor de Nederlandse Klederdrachten vereniging, destijds  georganiseerd door Eungs Schöppe. Het eerste ‘Moalke’ werd nog niet zo heel lang geleden gepresenteerd in ‘t Gebouwtje in Stokkum waar enkele recepten uit het nieuwe boekje uitgebreid werden geproefd door de aanwezigen. De reacties waren geweldig geeft de werkgroep aan, evenals tijdens de kleine proeverijtjes op St Joapiksdag en het culinaire evenement Foodgoan waar de werkgroep Het Eetbare Erf zich ook succesvol presenteerde. Sinterklaas gaf aan dat hij verwacht dat het nieuwe boekje vanaf pakjesavond bij menige Markeloër op tafel zal liggen. 

Met veel plezier heeft de werkgroep de afgelopen maanden gewerkt aan het boekje ‘Eigentijds Lekker’. Niet alleen het uitwisselen van de recepten stond hierbij centraal ook het bereiden van alle recepten en het proeven hoorde daarbij. “Zo kon het zijn dat je ‘s avond na de koffie eerst een portie krieltjes kreeg met karnemelksnat en daarna een zwoerd rolletje afgesloten met een Maarkelsen marnier. Super gezellige en calorierijke avonden waarbij ook veel verhalen uit vroeger tijden op tafel kwamen”, vertelt Diederik die verwacht dat een derde boekje niet lang op zich zal laten wachten.

Het eerste boekje ‘Ouderwets Lekker’ verscheen in 2014 en werd destijds aangestuurd door Ada Groot Jebbink. Zij was samen met Arend Jan Sligman, Dina Koelert, Herman klein Velderman, Minie Kistemaker, Mini Tempelman, Jan ten Hove, Henk Jansen, Alie Schreurs en Jan Henk Berendsen verantwoordelijk voor het allereerste boekje van Het Eetbare Erf.  Na het grote succes van het eerste boekje, heeft niet Maarkels Landschap beslist om een tweede boekje uit te geven,  doch de werkgroep was zelf zo enthousiast en opperde om een tweede boekje te mogen maken. De werkgroep bestaat momenteel uit Alie Schreurs, Mini Tempelman , Gerrie Oplaat en Henk Jansen aangestuurd door Diederik Roeterdink  vanuit Maarkels Landschap.

Het boekje is binnenkort verkrijgbaar bij Boek- en Kantoorvakhandel Prins, de Kaaswinkel en het Infocentrum Markelo gelegen naast Museumboerderij Eungs Schöppe. De kosten bedragen € 12,50. Mocht u nog interesse hebben in het eerste deel dan ligt er op genoemde plekken een invullijst zodat deze worden nabesteld. De prijs van het boekje ‘Ouderwets Lekker’ bedraagt € 10,00.