Uitgelicht: Hairtouch

In Uitgelicht deze keer aandacht voor Hairtouch, de kapsalon aan de Holterweg die deze maand haar vijfjarig bestaan viert. Edward Duker, sinds 2013 eigenaar van Hairtouch, wilde van kinds af aan kapper worden. Na een bijbaantje in een slagerij, koos hij echter voor de slagersvakopleiding. Hier kwam hij na een jaar tot de conclusie dat dit een verkeerde keuze was en maakte hij de overstap naar de kappersopleiding. Daar voelde hij zich vanaf de eerste dag als een vis in het water. Na afronding van de opleiding ging Edward in loondienst bij een kapsalon en hier werkte hij zich op tot bedrijfsleider. Daarna vond Edward dat het tijd werd voor een eigen salon, waarin hij zijn passie en eigen visie ten uitvoer kon brengen. Met een flinke dosis zelfvertrouwen en een ondernemingsplan onder de arm ging de 19-jarige Duker richting de bank. Daar waren ze onder de indruk van de passie en de ambities van Edward en kort daarna opende hij zijn eigen kapsalon. Er brak een tijd aan van hard werken; een salon opzetten, daarnaast freelance trainingen geven voor Schwarzkopf Professional en deelnemen aan grote kapperswedstrijden zoals de Coiffure Award. Duker deed het graag, hij voelt zich kapper in hart en nieren en leeft voor zijn vak. “Ik zou niets anders willen”, zegt hij.

Na een aantal jaren als ondernemer in Nederland besloot Edward samen met zijn partner Bob te kiezen voor een nieuw avontuur. In 2004 ontstond het idee een kapsalon op te starten in het Spaanse Alicante. Tijdens vakanties in dit Zuid-Spaanse gebied hadden Edward en Bob gezien dat hier vrijwel geen Nederlandse salons te vinden waren. In Alicante overwinteren veel senioren uit verschillende Europese landen, waaronder ook veel Nederlanders. Een heerlijke tijd, vertelt Edward, waarin ze in enkele jaren de salon uitbouwden tot een luxe kapsalon voor de vooral welgestelde senioren. Edward keek dan ook niet raar op als klanten met een Bentley of Ferrari met chauffeur voor kwamen rijden. Een groot contrast met Markelo, waar op één van de eerste dagen een klant met de tractor naar de salon aan de Holterweg kwam. Edward en Bob kunnen er hartelijk om lachen.

Spanje beviel de mannen goed: de salon liep uitstekend, het klimaat in Spanje is heerlijk en ze voelden zich thuis in Alicante. In 2011 werden ze de ouders van zoontje Dex en dat maakte dat ze toch weer begonnen te denken aan een terugkeer naar Nederland. Maar waar? Dat was een punt van discussie, want de Groninger Edward wilde niet in Brabant wonen en de Brabantse Bob voelde niks voor Groningen. Dan maar ergens er tussenin gezocht naar een kapsalon, met als voorwaarde dat er een woonhuis bij zat. Meerdere panden in de regio hebben ze bezocht, maar toen ze het pand aan de Holterweg onder ogen kregen, waren ze beiden enthousiast. Ze kenden Markelo al een beetje door vrienden die hier in de omgeving wonen, het pand werd te koop aangeboden inclusief het gewenste woonhuis, Markelo ligt dicht bij de snelweg én halverwege de wederzijdse families in Groningen en Brabant. Al met al het ideale plaatje. Toen de koop rond was, ging het snel: in september 2013 was de sleuteloverdracht en is de salon verbouwd naar de wensen van Edward. Hij kiest voor een huiselijke sfeer, zodat klanten zich hier thuis voelen. Na een grondige verbouwing opende in november 2013 Hairtouch haar deuren voor het publiek. Duker heeft het personeel overgenomen van de vorige eigenaresse en hij is er trots op dat de meeste meiden tot op de dag van vandaag bij hem werken, er is weinig verloop in personeel. Saskia, Manon en Ilse werken vanaf de opening bij Hairtouch en het team is in de afgelopen 5 jaar uitgebreid met Ellen, Esmée en Aimée.

Hairtouch was goed en wel geopend, toen Edward ernstig ziek werd. Een lange ziekenhuisopname volgde, met als gevolg dat hij het eerste jaar niet kon werken. Hij moest de salon overlaten aan de medewerkers met de ondersteuning van Bob. “Dankzij onze klanten en de tomeloze inzet van onze medewerkers hebben we deze valse start gelukkig kunnen inhalen. Daarvoor ben ik iedereen die ons daarmee heeft geholpen erg dankbaar”, vertelt Edward over deze periode. Eind 2014 is Edward weer opgeknapt en werkt fulltime mee. Hij heeft zijn stempel weten te drukken op de zaak en een sfeervolle kapsalon gecreëerd, waar gezelligheid hoog in het vaandel staat en waar klanten in de watten gelegd worden. Dit heeft ertoe geleid dat meer en meer klanten de weg naar Hairtouch weten te vinden. Inmiddels komen de klanten van Hairtouch niet alleen uit Markelo, maar uit het hele land. “Zelfs een aantal van mijn ‘Spaanse’ klanten bezoeken met enige regelmaat mijn salon, ze waarderen de kwaliteit en de gezelligheid van mijn salon en daar ben ik erg trots op”, aldus Edward.

Edward heeft zich gespecialiseerd in haarkleuring en werkt al 20 jaar met producten van Schwarzkopf Professional. Op het gebied van verzorging en styling werkt hij sinds 3 jaar met Oolaboo Luxury Haircare, een luxe parabenen en sulfaat vrije productlijn, waar Edward en zijn medewerksters erg enthousiast over zijn. “Wij kiezen de beste producten voor onze klanten en daarnaast zijn duurzaamheid en een beter milieu belangrijke kernwaarden voor ons”.

Het volgen van trends, educatie en bijscholing zijn voorwaarden voor stabiliteit en groei, geeft Edward aan. Alleen of met zijn team wordt er regelmatig in de salon of op locatie getraind. Ook bezoekt Edward jaarlijks de Coiffure Award, gaat hij met zijn team naar Essential Looks catwalk shows en probeert hij elk jaar een vakbeurs in binnen- of buitenland te bezoeken. “Dit is voor mij bij uitstek de manier om op de hoogte te blijven van de trends en nieuwe producten en gereedschappen. Ik wil alles voelen, ruiken en proeven voordat ik ermee ga werken, daar kan geen internet of social media tegenop.” Hairtouch is ook officieel erkend leerbedrijf, dat wil zeggen dat ze leerling-kappers van het ROC van Twente begeleiden en kennis en passie overbrengen aan de nieuwe generatie kappers. Edward is er trots op als zijn leerlingen goede cijfers en een diploma halen, hier haalt hij veel energie en voldoening uit.

Om klaar te zijn voor de toekomst hoopt Edward in de nabije toekomst de salon te vergroten. De verschillende mogelijkheden worden samen met bouwkundigen bekeken. Het liefst wil Edward de kapsalon uitbreiden met 60 m², waardoor er ruimere werkplekken ontstaan met meer rust voor de klant in een nieuwe, moderne omgeving.

Het eerste lustrum deze maand willen Edward en Bob niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom hebben ze een actie bedacht: alle klanten van Hairtouch in oktober, mogen hun kassabon achterlaten en maken daarmee kans op een prijs. De prijzen variëren van een FreshnRebel powerbank, een pakket haarproducten en de hoofdprijs is een jaar lang gratis naar de kapper. De prijswinnaars worden in de eerste week van november bekend gemaakt. Terugkijkend op vijf jaar Markelo geven de mannen aan gelukkig te zijn. De salon draait goed en ze vormen een hecht team met de 6 personeelsleden. Bovenal zijn ze gezond en dat is voor de beide heren het allerbelangrijkste. Als we Edward vragen hoe zijn leven er over pakweg 10 jaar uitziet, zegt hij: “Dan ben ik nog steeds kapper, want dat is het mooiste beroep van de wereld en ik wil niets anders. Over 10 jaar woon ik nog steeds hier in Markelo, want ik voel me hier welkom en we voelen ons hier thuis.” Een tip voor jonge ondernemers heeft Edward wel: ‘Stel realistische doelen en hou je daaraan. Kijk niet naar een ander, blijf vooral dicht bij jezelf.’