onsProat: Daankensweerd

Afgelopen week heb ik kennisgemaakt met alle collega acteurs en een aantal medewerkers van de nieuwe film van Johan Nijenhuis en Herman Finkers, De beentjes van Sint Hildegard. Prachtig om mee te maken, veel BNers en ook een paar BTers, bekende tukkers. Er zijn voor mij twee draaidagen ingepland, dus ik zal veel van de andere acteurs pas weer terugzien bij de première en dat zal waarschijnlijk in het najaar van 2019 zijn. Daarom was het ook wel heel bijzonder voor mij. Het zijn trouwens allemaal gewone mensen hoor. Vrijdagavond kreeg ik nog een appje van mijn broer met de mededeling dat er twee ezels uit Markelo mee gaan doen! Dank je Bennie!

Wat ook Daankensweerd is, is dat er heel veel enthousiaste mensen mee willen werken met de Truck Run Hof van Twente. En ik wil ook nog graag melden, zonder iemand anders te kort te doen, dat er deze week wordt gecollecteerd voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook in Markelo gaan tientallen mensen langs de deur om te collecteren. Van de totale opbrengst in Markelo mag er vijftien procent geschonken worden aan een plaatselijk goed doel. Nu heeft het plaatselijke organisatiecomité daar de Truck Run voor uit gekozen. Fantastisch toch! Zaterdag 29 september worden de collecte bussen weer ingeleverd en zullen we zien hoeveel het opgeleverd heeft, ik zou zeggen: Markelo doe je best! De laatste puntjes moeten nog op de I, een paar motorrijders zijn we nog nodig, dus heb je een motor en heb je een middag vrij, meld je aan, graag! En als jullie nog mensen weten die graag mee willen rijden in een mega mooie truck, dat kan geef hem of haar op. Leeftijd maakt niets uit, als de gasten het maar leuk vinden. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd en dan kan het 6 oktober los gaan!

Kom ik gelijk bij, laat ik maar zeggen de hoofdsponsor, ABZ Diervoeding! ABZ doet daarom ook met alle vier de auto’s mee die in blinkende staat gepresenteerd zullen worden. Volgend jaar zullen ze vervangen worden door vier nieuwe trucks met een uiterst stille motor. DAF Trucks heeft speciaal een fluistermotor ontwikkeld voor vrachtauto’s die hoofdzakelijk s’nachts winkels in het centrum van de steden en plaatsen moeten bevoorraden. Daarmee komt ABZ de Markelose bevolking tegemoet om de overlast tot een minimum te beperken. De chauffeur moet bij binnenkomst van de bebouwde kom op een knopje drukken waarna de motor 10 DBA minder geluid maakt. Een win-win situatie dus!

Als ik dit typ staan we een paar uur voor de start van het Open Twents kampioenschap zeepkist race. Het beloofd een geweldig spektakel te worden, menig team heeft al een proefritje gemaakt met wisselende successen. Wij doen ook als kameradengroep mee met een heus A Team busje. Menig uurtje is er bij Café Vennebekken gelast en getimmerd, met als grote animators onze twee kroegbazen uit de groep, Dinand en Eddy. Ik ben zelf niet zo’n klusser en meer voor de praatjes en het ruwe werk, net als Hennie. Maar het is gelukt en na de proefrit van gisteravond ben ik bang dat de coniferen heg van Hannie Nijmeijer het niet overleefd. Als we dit enthousiasme nou weten vast te houden, hebben we volgend jaar beduidend meer vrije wagens met de Markelose optocht, want dat was dit jaar wel erg minimaal.

Fijne zondag

Willian