Oude volkskunsten in Eungs Schöppe

In museumboerderij Eungs Schöppe vinden op donderdagmiddag in juni tot en met augustus van 13.30 tot 16.30 uur wisselende demonstraties plaats. Oude volkskunsten worden uitgeoefend en gelijkertijd wordt er ook veel over verteld. Hierbij valt te denken aan het dookrollen, kantklossen, knipmutsen maken, houtbewerken, koperslaan en zelfs zandstrooien. De museumboerderij naast het Infocentrum Markelo herbergt daarnaast een geweldige collectie kostuums, letterdoeken en bijvoorbeeld mutsen die een belangrijke plaats binnen de klederdrachtcollectie innemen. De entree bedraagt € 3,50 per persoon. 

In het museum is een grote collectie kostuums te bezichtigen, deze geven een goed beeld van de ontwikkeling van de klederdrachten vanaf 1820 tot 1940. het is opmerkelijk hoe vroeger de vrouwen soms wel vijf rokken over elkaar heen droegen en ook de jongetjes in rokken werden gekleed; of de degelijke boer die in de loop van de vorige eeuw zijn kuitbroek, fleurige damasten hemdrok en zijden hoed verwisselde voor een lange broek, lakense jas en een pet. Mutsen waren er vroeger voor iedere gelegenheid. Kanten mutsen voor de zondag, een eenvoudige sobere muts voor de rouw, slaapmutsen, daagse mutsen en doopmutsjes. De vrouwen waren vroeger altijd  ”goed gemutst”. In het museum zijn er veel diverse mutsen te zien.