onsProat: Zie de zon

Oké het is heet. Heel heet. En al lang. En dat blijft nog even zo. Dat is een feit.

Deze hitte heeft voor-en nadelen. Afhankelijk van welk beroep je hebt zijn de gevolgen meer of minder merkbaar. Voor de agrariërs komt het hard aan; het gras groeit niet, de kolven komen niet in de maïs. Boer Bode heeft al 10 hectare “verloren” maïs geoogst. Extra kosten vanwege het bijvoederen met krachtvoer. Voordeel voor ABZ. Gaan we in de herfst meer betalen voor een pak melk? Hoe dan ook; ik vind dat de boeren recht van klagen hebben. Dat staat in geen verhouding tot elke hobby tuinder met groene vingers bij wie een paar struiken afgeschreven moeten worden of een stuk beukenhaag opnieuw aangepoot. Jammer, maar niet onoverkomelijk en het is goed te vervangen. Niet zeuren. Neem je verlies. In diezelfde tuin op het rode gras kun je tot ’s avonds laat buiten zitten. Zie de zon. Geniet ’s ochtends vroeg van het prachtige licht en ’s avonds van het verkoelende briesje. Weinig kleding aan. Let wel een beetje op wat je draagt. Niet bij iedereen zijn alle lichaamsdelen geschikt om te etaleren.

Overigens helpt klagen niet. Dit soort zomer hebben we de laatste jaren niet gekend. Bedenk eens hoe bijzonder het is dat wij dit meemaken. Woensdag mocht ik een ingezonden stuk ontvangen in mijn mailbox van Gerda. In zo’n gebaar kan ik de zon al zien. Ben ik zo’n columnistje van een plaatselijke nieuwssite en krijg ik een ingezonden stuk alsof ik bij de Tubantia werk. Stoer! Ze is goed in stambomen en in literatuur in het algemeen. Ze had een stuk opgeduikeld uit de 19e eeuw, waaruit bleek dat ze toen ook al hete zomers hadden. “de aardappels lieten hun blad treurig hangen” en “Zoo vaak zaten er schoers aan de lucht maar het kwam niet”.

Dus hoezo opwarming van de aarde en reken maar dat de patatjes duur worden dit jaar.

Oh ja en graag niet de hele dag de sproeier aan om die paar bloemetjes nat te houden. Wat mij betreft mogen de sproeiende volks tuinders bekeurd worden en laten de controleurs dan beide ogen dicht knijpen in het geval de agrariërs en tuinbouwers beregenen. Ik heb in de media vernomen dat de pekelbaden van de Proeftuin Markelo inmiddels ook droog liggen. We hebben het langzamerhand schaars wordende water hard nodig. Bijvoorbeeld om de schepen te laten varen. De Amsterdam Gay Pride liep nog net niet vast dus konden de roze outfits uit de kast. Droog weer was prima voor 10 avonden Openluchtspel in de Koele. Ik heb respect voor alle spelers en andere vrijwilligers die 10 keer alles op rolletjes hebben laten lopen in de hitte. Daar komt best wat bij kijken als je 7000 mensen ontvangt. Het Koelevolk bezit Maarkelse nuchterheid en coole hersenen dat scheelt.

Uitbaters van strandtenten kunnen cashen. Blijf vooral op het strand want in het zeewater bevindt zich blauwalg en botulisme. Niet klagen; gewoon een beetje opletten en logisch nadenken. Als je veilig wilt zwemmen bezoek dan een zwembad; ook die kennen gouden tijden. Pluim voor de toezichthouders; in die wirwar van kinderhoofdjes ben je toch bekaf na een dag werken als zwemjuf of badmeester. Zeker in die gevallen waarin ouders te weinig verantwoording nemen.

Kinderen, zwangeren en ouderen moeten goed blijven drinken dan komen deze groepen de zomer ook prima door. De grote fout die menig bejaarde maakt, is; “ik drink niet zoveel want dan moet ik zo vaak naar het toilet”.  Zeker weten dat je dan snel in het ziekenhuis ligt. Lekker drinken en plassen dan komt het goed. De mensen die te kampen hebben met ziekte wens ik oprecht sterkte; voor hen veroorzaakt de hitte nare bijverschijnselen.

De Horeca holt zich de benen uit het lijf. Zien alleen maar zon. Ik gun het ze; vaak genoeg verregende zomers gehad. Voordeel ook voor de ijsverkopers, campinghouders, zomerfeesten en andere evenementen. Waar een enkele activiteit wordt afgelast zoals rolstoel vierdaagse, fokveedag of zomercafé, is daar heel goed over nagedacht vanwege verwachte ernstige consequenties. Ook daar heb ik bewondering voor: hoe sneu is het om maandenlang met de voorbereiding bezig te zijn en dan kort tevoren je evenement juist door de zon te moeten skippen.

In Markelo kun je goed terecht voor vertier deze (na) zomer. Velen hebben creatieve ideeën omgezet in daden en hebben het initiatief genomen een ludiek evenement te organiseren. Dus blijf niet thuis voor de tiende keer verzuchten dat het te heet is maar bezoek de Markelose horeca. Chill op een terras ; bij sommigen kunnen de kids de energie kwijt in de speeltuin. Bezoek Twents kampioenschap zeepkistenrace, Kunstroute, Open Kerkdagen, springwedstrijd voor paarden,  Summer tea , Zomer Barbecue , “Wir sind wieder da” cabaret, Truckrun, of – als je liever wacht tot het wat kouder is – doe mee aan de Maarkelse Kwis.

En….de vrijwilligers hebben de Dorpsfeest banieren opgehangen bij de toegangswegen van Markelo. De site van het Dorpsfeest is gepimpt. Het magazine hebben we in de bus.  De wagenbouwers maken overuren.  De Herrieschoppers smeren hun kelen, de zondagmorgen groep speurt naar sappige verhalen over Markeloërs. Ik hoorde onlangs van een vriendin dat ze een drone boven haar huis had waargenomen. Heel laag. Let op de nieuwe privacywet…..

Tot nu toe is de drinkwatervoorziening niet in gevaar. Mocht dat eind augustus het geval zijn, ga dan naar de Tent. Draank genog. Voldoende vermaak. Gezelligheid. Kunnigheid. Terras aanwezig. Geen enkele reden om te klagen. Ik hoop dat we dan nog steeds de zon zien. Mij zie je in ieder geval. Ik praat dan liever niet met jullie over het weer.

Goede zondag, goede vakantie, zorg dat je de zon in je leven blijft zien, en tot het Machtig Mooie Feest!

Diny