onsProat: leuke dingen

Hallo allemaal,

Nou, u hebt mij allen verbaasd! Denemarken, Zweden, Canada, Laren, Goor, Lochem, Hengevelde, Markelo en Delden hebben op zich niet veel met elkaar gemeen, behalve dat op al deze en nog vele andere plekken de columns van Maarkelsnieuws worden gelezen. Uit alle bovengenoemde windstreken heb ik reacties mogen ontvangen de afgelopen weken. Ik heb dit ervaren als super motiverend en heel erg leuk, dank jullie wel allemaal!

Maar goed, we gaan het hebben over leuke dingen. Afgelopen week dacht ik er nog eentje te hebben.
De agrarische versie van miss Markelo werd voor de 80e keer georganiseerd bij café de Pot. Veehouders uit omgeving Markelo moesten al maanden van tevoren hun koeien opgeven om deel te kunnen nemen aan deze verkiezing. Helaas niet vanwege de grote opgave, maar met 17 inzenders en ruim 90 stuks vee beloofde het toch een mooie keuring te worden. Ook “wij” waren van plan mee te doen. En met wij bedoel ik, dat ik met maatschap Veltkamp-Kleinsman mee mocht om samen mee te doen aan de Fokveedag. Zoals elk jaar zoek ik samen met Harrie Veltkamp de koeien uit voor de Fokveedag, we doen dit 2 á 3 maanden van te voren. Maar eigenlijk ben ik er in gedachte het hele jaar al wel een beetje mee bezig.

Harrie en ik vullen elkaar goed aan. Ik weet wat mooi is en Harrie weet wat goed is, samen komen we tot de koeien die wij zoeken. Het liefst zetten we elk jaar een bedrijfsgroep neer, bestaande uit minimaal 4 koeien. De jury ziet graag een uniforme groep goed getoiletteerde koeien, met hardheid, melktype, kracht, levensduur en finesse. Van kop tot staart moet het kloppen en dat is de uitdaging.

Tot zover lukt het meestal nog wel maar beseft u wel dat ik, de afgelopen weken meer meters “met koe aan touw” gemaakt heb dan Usain Bolt in zijn leven op de atletiekbaan. Want het kost altijd nog wel even oefen voordat desbetreffende dame van plus minus 650 kg doet wat jij graag wilt. Het eerste team van Touwtrek vereniging OKIA uit Holten kan mij nu zonder problemen contracteren voor de rest van het seizoen. ‘En noe, noe ging de Fokveedag neet duur…..’. Jammer maar helaas, verstandige keuze. Het is de laatste tijd zo droog en warm dat ik zelfs al hoorde dat buienradar failliet dreigt te gaan.

Gelukkig ga ik terwijl u dit leest richting Noorwegen voor 2 weken heerlijke vakantie, mooie rondritten, prachtige vergezichten, aardige mensen en rustige wegen. Als uitdaging staat het vangen van een grote kabeljauw op het programma en ook zit ik nog te denken om de “wielrenner” mee te nemen. Ik denk dat ik het toch maar doe, want Lisanne gaat ook mee en als je zo verliefd bent als wij, dan is toch geen rivier te diep en geen berg te hoog ? Nou, dat wordt drukken moppie.

Trouwens voordat ik het vergeet! Ik heb u in mijn vorige column het een en ander vertelt over mijn hobby’s. Misschien heb ik niet altijd alledaagse hobby’s, maar een maat van mij, die heeft een wel hele bijzondere! Hij is er alle dagen druk mee en is de balans tussen hobby en privé volledig kwijt. Dit is toch ook wat ? Ik zal er binnenkort eens heen gaan om te kijken hoe het met hem is.

Hoe dan ook de duiven zijn los, maar daarover later meer!

Prettige zondag,

Christiaan Mensink