onsProat: Veurgleuj’n

Ik heb ‘m hangen. De Dorpsfeestvlag. Geeft niet dat ie nog niet wappert op ABZ. Ik vind dat het tijd wordt. Ik word er gelukkig van dat ik ‘m zie hangen op ons erf.

Goorse Feest voorbij, en volgens de site van Dorpsfeest Markelo nog 48 dagen.

Helaas is dat het enige wat actueel is op de site; de vermelding hoeveel dagen we nog verwijderd zijn van het Machtig Mooie Feest. Vrijdag keek ik buiten op mijn iPad naar de site van Dorpsfeest Markelo. Ik klikte “programma” aan en op mijn scherm verscheen niets. Zou het aan mijn bereik liggen? Snel naar binnen, naar de “echte” computer. Situatie hetzelfde. Ik checkte nog batterij van toetsenbord en muis. In perfecte staat. Verbazing. Om bij het thema van de optocht 2018 te blijven;

Op de site waan je je in een Theatertour.

Klik Optocht: de site vermeldt de creatieve ochtend voor de wagenbouwers. We zijn nu toch wel in het stadium dat je een paar mooie foto’s kunt publiceren van buurten die vol passie aan het bouwen zijn. Gelukkig dat Maarkelsnieuws ons op de hoogte houdt dat binnen de optochtcommissie op ludieke wijze afscheid is genomen van Dini Bussink alias tante Riki en dat er een Gouden Pluim beschikbaar wordt gesteld voor een bijzonder, creatief of origineel onderdeel van een optochtwagen.

Klik koetsbiljarten: Ik zie dat je je kunt opgeven tot 1 maart. Huidige stand: finalisten bij de dames bekend, bij de heren de laatste 8 .

Klik laatste nieuws: nou zeg! Juryrapport oktober 2017. Ik had daar bijvoorbeeld de muziekkeuze 2018 verwacht.

Klik Magazine: kom je uit op overhandiging van het eerste exemplaar in 2017. Ik zeg; licht een tipje van de sluier op van de vormgeving van het magazine 2018 en laat me weten wanneer het bij mij in de bus valt.

Klik Contact: zie ik een foto waarop een heleboel ex-commissieleden staan. Lekker bij de tijd.  

Het Bestuur staat op de site met een Nieuwjaars boodschap. Vandaag is het 8 juli…. Ik zag dat we vier nieuwe straatnamen hebben in Markelo; officieel erkend door de Gemeente. Ik had minstens verwacht dat het Bestuur zou regelen dat er op de plek van de tent een “haandpoal” geplaatst was met daarop de tekst “Dorpsfeestplein”. Past goed bij een van de sub thema’s van de optocht: Straattheater. Foto erbij met bestuur en onze Ellen Nauta (meteen vragen of ze wil tappen in de tent) en blokje kaas.

Ik vind het juist genieten als je een paar weken voor het Dorpsfeest over de site kunt struinen en je verrast wordt door allerlei nieuwtjes over ons Machtig Mooie Feest. Of het nu gaat over een net iets andere plek voor het vogelschieten of over de muntprijs die niet verhoogd wordt. Over een nieuwe kermisattractie: de vertical bikes of over de biljartfinale in de tent zodat je niet he-le-maal naar de Vennebekken moet fietsen. Over een gadget dat alle bezoekers krijgen uitgereikt die je het hele weekend kunt gebruiken (soort mini tasje voor munten, ideaal voor dames zonder zakken) of over een nieuw drankje zoals Nozem oil of Limocello. Over de inzet van taxi’s die je veilig thuis brengen in de buitengebieden van Markelo of over de nieuwe privacywet die het verbiedt dat een foto met jouw kop en  de kop van niet-jouw-eigen-partner op het grote scherm in de tent langskomt. Over samenwerking met de Horeca (verkoop koffie, ijs, fruit en allerlei tapas in de eetstraat) of over het inrichten van een kindercrèche bij de tent. Inclusief een handjevol Yalp speeltoestellen voor de kleintjes. Over loungebanken op het buitenterras of over ietwat chiquere toiletwagens met voldoende toiletpapier en een spiegel erin die het beeld van wallen onder de ogen en een algeheel aftands uiterlijk verbloemt. Over iets minder decibellen zodat we met elkaar de roddels kunnen doornemen of over die gave dweilband op zaterdagmiddag in de tent. Over een Paracetamol automaat of over werving voor onderhoud van de Dorpsfeest site.  

Actueel houden van een site is bewerkelijk en tijdrovend. Een uitdaging voor de nieuwe voorzitter Hilko om dat goed in te richten. Of zie ik het verkeerd en vindt het Bestuur van het Dorpsfeest het voldoende dat Maarkelsnieuws het monopolie heeft van informatie verstrekking? Misschien is dat juist de gesloten deal? De samenwerking met Maarkelsnieuws is hecht, weet ik uit ervaring. Ik ben erg blij dat ik via Maarkelsnieuws op de hoogte wordt gehouden want op die manier kan ik toch een beetje “veurgleuj’n”.

Ik schiet nog een keer met sub thema’s van de optocht: jazeker; de sub thema’s van 2018! Voor buitenstaanders die er nu niets van dreigen te snappen: de sub thema’s staan schuin gedrukt. Komt ie dan: Indien Asterix en Obelix en de Romeinen ( Dorpsfeest Bestuur en commissies) Charivari (volksgericht vermaak) uitsluitend willen publiceren via The Lion King ( Maarkelsnieuws), dan zal dat wel een War of World opleveren want he’w nooit zo doane. Maar uiteraard respecteren we die keuze, omdat wij, Marionetten ( Maarkelsen) niet alle achtergronden kennen en dus niet zomaar mogen oordelen. Maar haal in dat geval alsjeblieft de site van Dorpsfeest Markelo uit het Open luchttheater zodat het geen kolderiek Bassie en Adriaan-achtig gebeuren wordt. Nu heb ik 3 sub thema’s niet benoemd maar die komt neet in ’n kroam te passe en bunt mie te moeilijk um der in te pruts’n.

Hoe dan ook; ik ga vlaggen en genieten en ben blij met alles wat ik hoor, zie en lees over Dorpsfeest 2018 voordat het begonnen is. Het is een soort koorts. Ik weet dat alle vrijwilligers die erbij betrokken zijn zich helemaal uit de naad werken om Markelo een geweldig Dorpsfeest te laten beleven. Ik vind dat jullie allemaal een Gouden Pluim verdienen.

Diny