onsProat: Karnemelkse jus

Het is er weer de tijd voor, nieuwe aardappelen. Bij ons thuis heeft de tuinman (lees opa) het groentetuin gebeuren opgegeven. Maak van de groentetuin maar gazon was afgelopen voorjaar zijn devies. Ik ben ook geen hovenier maar een paar nieuwe aardappelen aan het begin van de zomer vind ik wel heel erg lekker. Dus is het grootste gedeelte ingezaaid met stoeigras en een klein strookje klaargemaakt voor de aardappelteelt. Nu is het bij ons zo dat wanneer je de aardappels poot je ze er ook weer zelf uit moet rooien want jij bent immers diegenen die weet waar ze zitten. En ik ga ook niet vertellen hoe ongelofelijk dik de aardappelen zijn want de domste boeren………..! Maandag en dinsdag zijn mijn kookdagen en dan laat ik mijn kookkunsten de vrije loop. Deze keer dus speklappen, nieuwe aardappelen met sla en karnemelkse jus volgens recept van Hanna Löppink. Gebakken uitjes, uitgebakken spekjes en een beetje bloem al roerend tot een gladde massa maken, halve liter karnemelk aan de kook brengen alles samenvoegen en blijven roeren tot het kookt anders gaat het schiften en klaar is kees. De jeugd haalt er waarschijnlijk de neus voor op maar het is een ware delicatesse die zelfs de chef-kok van ’t Wapen van Markelo, nog nooit gemaakt heeft.

Ik moet ook nog even het bestuur van Dorpsfeest Markelo complimenteren omdat ze de muntprijs voor ons mega mooie feest dit jaar op twee euro hebben gehouden. Chapeau! Het feest der feesten moet voor ons allemaal mogelijk zijn. En daar hoort ook een betaalbaar glas bier of wijn bij.

En wat vindt u van de prachtige beplating van de ABZ fabriek, mooi geworden of niet dan? Aan de voorzijde wordt de roestige vieze beplating ook nog vervangen en dan staat het er allemaal weer netjes bij. Kunnen we weer jaren vooruit. Eerst was er nogal wat oproer, door de grootste tegenstanders van ABZ, de fabriek zou tien meter hoger worden. Mooi niet dus, hij is alleen wat meer vierkant geworden aan de bovenzijde en met vooral straks minder geluid en stof overlast. Alleen het verkeer, tja daar kunnen we weinig aan beginnen. Ik heb de directeur Marcel Roordink nog voor gesteld om de hoge silo`s te voorzien van een mooie wandschildering, zoals het logo van de gemeente Markelo of een motorcrosser, daar staat Markelo immers bekend om.

Ik wil eigenlijk nog wat nieuws beginnen in Markelo maar dat kan ik niet alleen daar ben ik heel veel hulp bij nodig. Ja, nu wordt u nieuwsgierig. Wat wil hij dan nu weer? Heeft ie niet genoeg te doen? In onze gemeente wonen best veel mensen met een handicap of een beperking, daarvoor hoef ik helemaal niet ver van huis. Deze mensen wil ik graag samen met u een onvergetelijke dag bezorgen met een Maarkelse Truck Run. Er zijn in Markelo heel veel chauffeurs die denk ik wel een zaterdagmiddag op willen offeren om een paar mensen mee te nemen in hun truck voor een rit over de Markelose dreven. Het zou voor deze groep mensen geweldig zijn. Met na afloop misschien wel een heuse disco bij De Kroon met als DJ, Sander Smale. Wilt u mij helpen?? De ABZ Diervoeding trucks mogen al meerijden! Wordt dit werkelijkheid of blijft het een droom voor mij? Ik prik nog een heerlijke nieuwe aardappel aan mijn vork, en laat hem lekker zinken in de Karnemelkse jus.

Fijne zondag,

Willian