onsProat: Markelo….Ik pik het niet meer!

Mijn levensmotto “vier het leven” probeer ik op zoveel mogelijk manieren vorm te geven. Dat kan uiteenlopen van een lekker wijntje in de tuin tot het vieren van een groots feest. En alles wat daar tussen ligt. Vorige week heb ik er uiting aan gegeven door met Angela en Marijn een citytrip naar Londen te maken. Wat een fantastische stad is dat zeg! Wat een indrukken! Van de Big Ben (waar we een kwartier onder hebben gestaan zonder te weten dat het de Big Ben was omdat die compleet ingepakt is i.v.m. een restauratie) tot de Tower Bridge tot het bij Buckingham Palace op 20 meter voorbij zien komen van Queen Elisabeth en Prins Harry en zijn prachtige vrouw Meghan tot een betoging waar Geert Wilders een toespraak hield tot Piccadilly Circus met zijn grote billboard. Dat enorme scherm zou ook heel goed passen rond de oude melkfabriek. Nostalgie gaat dan samen met een moderne uitstraling. En we zijn direct dat lelijke aangezicht kwijt. Met ondernemers die daar op adverteren. Wedden dat daar toeristen op af komen die dan weer geld uitgeven op onze mooie terrassen en winkels? Dan krijgen we ons eigen Markedilly Circus. Never been seen in Holland!

Dus de song “London is the Place for Me” is voor mij zeker van toepassing sinds afgelopen week, maar er is niets zo fijn als na zo’n trip weer terug te komen op eigen grond. Heerlijk als je Markelo weer binnen komt rijden vanaf de snelweg. Als ik de rotonde van Bouwbedrijf Pinkert zie word ik al blij. Dan volgen er reclame uitingen aan de rechterkant. Meestal met Markelose, maar op het moment alleen met Diepenheimse aangelegenheden moet ik zeggen. Hebben ze daar geen invalswegen ofzo??

En als we door de Grotestraat rijden vallen direct de prachtige bloemen op. Wat een gave toevoeging voor ons centrum. De 1e prijs gaat in dit geval wel naar Harriët van der Vegt van de kaaswinkel (zonder Marie Smit tekort te doen, want daar ziet het er ook super uit) maar heb je die 2 bloembakken gezien bij de ingang van haar winkel? Belachelijk mooi en groot. Top! Dit moeten we sowieso in de toekomst blijven doen.

Maar na al dit bejubelen wil ik ook een kanttekening plaatsen. En wel in het kader van “wees loyaal, koop lokaal”. Want wat me laatst gebeurde daar zakte me echt de broek van af. Dit keer niet letterlijk maar figuurlijk. Vooropstellend dat ik mijn best doe om lokaal te kopen, maar dat bij lange na niet allemaal waar maak. Want ik koop ook buiten Markelo, maar wat enigszins in mijn macht ligt haal ik in ons dorp.

Zo kom ik dus bij een lokale ondernemer, waar ik gemiddeld per maand toch heel wat euro’s achterlaat. Of ik dan een goede of slechte klant ben laat ik in het midden. Maar ik ga er puur en alleen naar toe om de lokale gunfactor. Na even wachten kwam er iemand naar me toe met de mededeling “Potdikke Tijink, noe is ter ‘n uur niemand ‘ewes en wol ik net wat aans goan doon…. en dan kom ie..!” Dit zijn letterlijk de woorden die uitgesproken werden. Ik was perplex en stond met mijn mond vol tanden. Iets wat me niet vaak gebeurd, maar ik wist op dat moment niet wat ik moest doen. Kwaad weggaan? Een grote mond opzetten? Maar niets van dat alles heb ik gedaan. Ik heb het laten gebeuren. Alleen wist ik wel in een nanoseconde dat dit de laatste keer was dat ik hier geweest was. Ik pik veel, maar niet alles. Misschien was het als lolletje bedoeld, maar zo kwam het ab-so-luut niet over. Zelfs voor een klojo als ik zijn er grenzen. Ik koop het product nu elders. Mét vriendelijke ontvangst!

Zo vroeg een vriend laatst een offerte aan bij een lokaal bedrijf. Met de intentie “ik gun het ‘n Maarkelsen ok wa”. Een goede instelling toch? Maar na 4x bellen en mailen hoe het ermee stond kwam er nog steeds geen reactie. 3 weken later nogmaals geïnformeerd maar wederom nul response. Met als gevolg dat hij nu het bedrijf in een noaber gemeente, waar hij dus al klant was en dus bereid was om voor een lokale ondernemer weg te willen gaan, weer heeft gebeld en die reageerde wel en heeft dus het werk gekregen. Jammer voor Markelo! Want zoiets heeft indirect een veel groter, negatief, effect volgens mij, want op een verjaardag wordt er wel over gepraat. En niet in het voordeel van diegene. En heb je als ondernemer geen tijd voor de klus, wees eerlijk en geef het aan. Laat in ieder geval wat van je horen. Wedden dat je het werk krijgt op een later tijdstip? Want eerlijkheid wordt gewaardeerd. Bij mij tenminste wel.

En nee, ik ga geen namen noemen, daar wordt niemand wijzer van, maar ik wil bovenstaande gegeven wel gezegd hebben! Want er is wel 2-richtingsverkeer nodig om het “Wees loyaal, koop lokaal” te bewerkstelligen. Ik zal in ieder geval proberen om me nog meer op Markelo te richten qua koopgedrag. Maar, koper én verkoper, laten we opletten met elkaar. Samen kunnen we heel sterk zijn!

Niek