Zaal vol bewondering tijdens première

Voor de première van Mirrewinter The Movie zijn gisteravond 350 direct betrokkenen van de film in galakleding over de rode loper de zaal van De Haverkamp binnen gelopen. De hoofdrolspelers en crew werden met een heuse limousine naar de zaal gereden waar zij in stijl werden ontvangen door ceremoniemeester Henri Beverdam. Nadat Sandra Stockentree en Martine Suerink live de soundtrack van de film vertolkten werden een aantal korte toespraken gehouden waar trots, nuchterheid en een énorme saamhorigheid, als rode draad door heen slopen. Gert Jan Oplaat bedankte alle mensen die op welke wijze dan ook iets hadden bijgedragen aan zijn droom die volgens hem uitgegroeid is tot een droom van velen, waarop bevestigd werd geknikt vanuit de zaal. Erik Paskamp mocht als jonge veteraan een eremedaille ‘Welcome Again Veterans 2018’ opspelden bij oud veteraan Henk Dijkstra die overigens ook een rol in de film voor zijn rekening heeft genomen. De film startte met de toespraak van Gert-Jan Oplaat uit 2015 waarin hij op de Canadese Begraafplaats in Holten een meer dan indrukwekkende voordracht hield over de vrijheid die wij in Nederland te danken hebben aan de Canadese bevrijders.

“Heel erg indrukwekkend vanavond. Tijdens de film was het adembenemend stil in de grote zaal van De Haverkamp en kon je een speld horen vallen. Wel was er zichtbaar emotie te lezen op de gezichten. Ik ben dan ook super trots op alle spelers en vrijwilligers waarmee we deze film tot een top resultaat hebben weten neer te zetten. Hier kunnen we het land mee in, hier gaan we Canada mee in” reageerde Gert Jan Oplaat direct na de première van de film. De film wordt deze zomer ondertiteld in het Nederlands en Engels en gaat ook naar Canada om te vertonen in de legions voor de veteranen. Wethouder Harry Scholten liet op Twitter weten respect te hebben en onder de indruk van de film Mirrewinter The Movie te zijn na het zien van de première gisteravond.

De film is inmiddels ingestuurd voor het Nederlands filmfestival. Het Nederlands Film Festival bekroont de beste projecten binnen de vakdisciplines met de Gouden Kalveren: de nationale prijzen van de Nederlandse film.

Zondagmiddag en -avond vindt de publiekspremière plaats wederom in de zaal van De Haverkamp. De kaarten voor beide voorstellingen zijn op dit moment zo goed als uitverkocht waardoor is besloten om 50 extra kaarten toe te voegen. In Laren is de filmvoorstelling die op vrijdag 15 juni zal draaien in het Kulturhus uitverkocht. Hier is  een tweede voorstelling gepland op zaterdag 16 juni.