Winst Sc Markelo D2 in Europese derby

Massaal gaven de Markeloërs gehoor aan de oproep om Tweede Pinksterdag de voetbalwedstrijd te bezoeken tussen Markelo D2 en het jeugdteam van de Duitse gemeente Unseburg-Tarthun. De vele toeschouwers konden zien hoe de glunderende spelers met een klein kindje aan de hand het zonovergoten hoofdveld betraden onder de lyrische tonen van de Champions League hymne. Prachtige close-up beelden werden geschoten bij het zingen van de volksliederen. Waarna de spelers in vloeiend steenkolen-Duits aan het publiek werden voorgesteld door de stadionspeaker. 

Het goed getrainde team van Markelo bleek gedurende de wedstrijd een maatje te groot voor de Duitse vrienden. Bij rust prijkte er al een afgetekende 5-0 op het scorebord. Voor hoofdtrainer Jasper Zwiers een uitgelezen kans om in de tweede helft te experimenteren met de vaste basisopstelling. Zo werden verdedigers in de aanval geposteerd en vice versa. Doelman Ruben Schut mocht het proberen in de spits en de vrijgekomen positie onder de lat werd ingevuld door middenvelder Quinten Jansen (revaliderend van een gebroken teen). Daarnaast liet het team van Thartun-Unseburg zien te beschikken over een bewonderenswaardige kwaliteit waar onze Oosterburen in het algemeen om geroemd worden: ‘niet opgeven’. Verbeten vochten ze zich terug. Het resulteerde in niet één maar zelfs drie vlammende eretreffers.

Aangetekend moet worden dat de Duitse jeugd pas op latere leeftijd op een groot voetbalveld speelt dan in Nederland. Pluim voor het arbitrale trio onder leiding van Joost Rensen dat de wedstrijd haarfijn aanvoelde. Zo werd er af en toe een oogje dichtgeknepen wanneer de kaken van de excellente buitenspelval van Sc Markelo weer eens meedogenloos dichtklapten.

Het hardnekkige gerucht circuleerde aan de Endemansdijk dat de afgetekende eindstand van 9-3 vast en zeker trouwe Maarkelsnieuws volger Ronald Koeman zal doen besluiten volgend jaar een paar jeugdscouts af te vaardigen naar de uitwedstrijd in Duitsland…

De “Eppie van Bram” wisselbokaal is vanaf nu definitief in handen van Sportclub Markelo aangezien hij inmiddels 5x achtereen gewonnen is. De Duitse voetballers waren op hun beurt zeer content met de prestigieuze en groter uitgevoerde(!) 2e Platz-beker. Een ludieke geste van de organisatie die dit jaar energiek geleid werd door Herbert en Jolanda Wolberink. Alle deelnemers ontvingen ook nog een blinkende eremedaille uit handen van Sc Markelo voorzitter Jelle Renes. De coöperatieve instelling van het bestuur leidde er onder meer toe dat de jeugdspelers gedurende het weekend allen samen in de soccerhal konden kamperen.

De sportieve uitwisseling werd vrijdag geopend door burgemeester Ellen Nauta en maandagochtend afgesloten met een uitnodiging van Unseburg Thartun voorzitter Andreas Kluge om volgend jaar de titel te komen verdedigen in Duitsland. Die uitnodiging is met beide handen aangenomen.

Naast sportieve beleving heeft het weekend veel opgeleverd. Constructieve samenwerking, gezellige excursies en ontluikende vriendschappen. Zo is er een groepsapp gestart waar de Duitse en Nederlandse spelers samen in zitten. Een fantastische manier om de kennis van de Duitse taal bij te schaven en een mooi toekomstperspectief voor de jaarlijkse uitwisseling.

In dat licht buigt de technische staf zich nu al over verschillende bruikbare opties om het kwaliteitsverschil tussen de beide selecties te verkleinen.

Dit artikel is tot stand gekomen door een belangrijke input van Richard Jansen en Harm Tempelman.