Veel mensen genieten op Creatieve Dag

Foto: Gerrit Smit

In alle vroegte reden vanmorgen de eerste vrijwilligers het terrein van Herberg de Pot op. Om 6 uur stonden dan ook al de eerste verzamelaars voor de rommelmarkt voor de kassa, terwijl de laatste puntjes nog op de i werden gezet”. “We zijn enorm tevreden. Het prachtige weer heeft er zeker aan bijgedragen dat we een paar duizend bezoekers hebben mogen verwelkomen op de 29e editie van de Creatieve Dag” vertellen Johan ter Welle en Henrik Potman enthousiast. De bezoekers konden naast de rommelmarkt de creatieve uitspattingen bekijken van de vele hobbyisten die hun waar hadden uitgestald in de kramen. Maar ook werd bijvoorbeeld de demonstratie met politiehonden enorm gewaardeerd. Het ging er af en toe hard aan toe wanneer de ‘daders’ in werden gerekend nadat waarschuwingsschoten gelost werden. Het Nederlands Kampioenschap Micro Pulling bleek een complete show die enthousiast aan elkaar werd gepraat. Als het aan de organisatie van de Creatieve Dag had gelegen was dit al tien jaar geleden toegevoegd aan het programma. “We zijn dan ook enorm blij dat we ze dit jaar mochten verwelkomen en dat de bezoekers duidelijk kenbaar maakte dat dit zeker voor herhaling vatbaar is”, aldus de organisatie. Maar ook de VTC Markelo had een hele verzameling met prachtige exemplaren op het veld bijeengebracht.

Tijdens de demonstratie ‘houtzagen’ werden boomstammen in bruikbare planken omgezet. Van D Tweewielers verlootte onder de bezoekers een fiets. Op het ruime terras van Herberg de Pot was het erg gezellig en uiteraard was er op muzikaal gebied de primeur van het bekendmaken van de nieuwe samenstelling van het Brook Duo.

Henrik Potman en Johan ter Welle zijn de vrijwilligers vanaf het eerste uur die zich voor de organisatie van de Creatieve Dag inzetten. De goede samenwerking met de verschillende verenigingen en de familie Boode van Herberg de Pot zijn daarbij ontzettend belangrijk en meer dan aanwezig. Het bij elkaar brengen van de benodigde materiaal en materieel om het terrein op te bouwen is zwaar en om ook dat in de toekomst doorgang te laten vinden is het tijd voor verjonging vinden zij. Inmiddels loopt Tom ter Welle, de kleinzoon van Johan ter Welle met enkele vrienden met de organisatie mee en zien het zitten om de organisatie over te nemen. Uiteraard blijven de heren, die zich old timers noemen wel op de achtergrond en opbouw betrokken.

“Rond 19.00 uur staat alles weer ‘op de as’ of met andere woorden alle ‘kroam’ is weer opgeladen om morgenochtend weer naar de verschillende bedrijven in de regio terug te brengen. Alle groen gele wagens (onder andere het geluid) zijn eigendom van de organisatie en gaan weer terug naar de opslag”, vertellen Hendrik en Johan. Zij zijn dan ook terecht blij met de inzet van alle vrijwilligers waardoor dit allemaal zo snel kan worden opgeruimd.

Autosportvereniging Markelo en de Veteranen Tractor Club Markelo kunnen terugkijken op een zonnige 29e editie van de Creatieve Dag. Alle lof is daarbij zeker voor de 80 vrijwilligers die op deze Tweede Pinksterdag op de been zijn en allerlei werkzaamheden verrichten. De schouders er onder zetten om aan het einde van de dag, als de bezoekers huiswaarts keren zorgen dat het weiland van Herberg De Pot weer leeg is.