onsProat: Moederdag

Ooit waren er uitsluitend de feestdagen zoals Kerst, Pasen, Koninginnedag, Hemelvaart en Pinksteren.

Nu vieren we bijna elke dag iets bijzonders, Moederdag is er daar één van. Zo hebben we op 2 februari warme truien dag. Op 29 april dag van de dans, 20 mei de landelijke hoeden dag, 4 juni opa en oma dag, 13 augustus de dag van de linkshandigen, 11 oktober kom uit de kast dag, en 19 november wereld toiletdag. Niet zelden hebben we 2 evenementen op 1 dag; zoals op 6 mei; dan vieren we de dag van de lach en tevens anti dieetdag.

Ik verwacht niet dat bovengenoemde “aparte” dagen massaal gevierd worden in Nederland. Vanwege het simpele feit dat lang niet iedereen ervan op de hoogte is dat op 19 november de hele wereld de bloemetjes buiten zet op het toilet.

Met Moederdag ligt dat anders. Het is bekender, vanzelfsprekender. De jonge moeder die voor het eerste jaar Moederdag viert; haar partner scoort een mooi sieraad voor haar. De oude alleenstaande oma; op Moederdag bezoeken haar kinderen haar. Juffen van de crèches en speelzalen fröbelen met de kinderen een mooie tekening voor Moederdag. Mocht je er niet aan denken dan helpt de commercie een handje. Elke ondernemer probeert er terecht zijn graantje van mee te pikken.

Ik heb vandaag een andere invulling voor Moederdag; ik vier een reünie met de familie van mijn moeders kant. Jaren geleden kwamen we tot de conclusie dat wij als neven en nichten elkaar enkel nog zagen op bruiloften en begrafenissen en hebben daar verandering in gebracht door een jaarlijks treffen te organiseren. Dit jaar ben ik aan de beurt en ontvangen wij 19 personen bij ons thuis voor de koffie en de lunch en na de middag volgt een activiteit. Ver gezocht is het vandaag toch een soort Moederdag voor onze familie. Toen we vorig jaar de datum vaststelden wisten we wel dat het Moederdag is maar vanwege de drukke agenda’s van iedereen konden we geen andere datum vinden. Ik hoop dat de zon ons vandaag niet in de steek laat. Dat we buiten kunnen zitten op de Peurtjes Hacienda. Zodat  ik kan pronken met mijn zorgvuldig en liefdevol geplaatste geraniums die overal in roestige vooroorlogse attributen staan en hangen. We moeten dan wel de zandpaden omzeilen.

Zandpaden die er liggen omdat we nieuwe bestrating willen aanleggen. De oude tegels moesten eruit en daar hebben onze vier zonen een dag mee geholpen. Nou krijg die maar eens bij elkaar op één en dezelfde zaterdag. Over volle agenda’s gesproken…in het kader van bijzondere dagen heb ik in mijn uitnodiging aan de jongens de dag gedoopt tot “Nationale Steenwipdag”. Nu bleken ze met z’n allen te kunnen helpen op een dag die nog ver verwijderd was van het moment waarop de nieuwe stenen erin komen, dus dat geeft een paar weken Sahara-beeld om huis. Ach wij zijn alleen maar blij dat ze hebben geholpen en malen niet om een paar zandbakjes. 21 april was de dag en het was bijna 30 graden. Om 8 uur was iedereen present.  Starten met koffie en broodjes en dan d’r an. Ik zie dat ze bikkelen, maar ook onwijs veel schik hebben met elkaar. Dat we aan het eind van de dag moe maar voldaan aan een lange tafel  samen buiten eten; ik moet denken aan de reclame van de Italiaanse familie. Genieten voor di mamma; op zo’n dag heb ik Moederdag.

Zo ook afgelopen donderdag, Hemelvaart. Een appje van Nick uit Amsterdam. Ze zijn in Twente; of het uitkomt dat ze ’s avonds “ff een bakkie doen”. Leuk!

Spontaan doe ik in de loop van de dag een berichtje naar de andere drie zonen: “geen enkele verplichting maar als jullie zin hebben zijn jullie van harte welkom vanavond”. Het resultaat is dat we ’s avonds alle zonen met hun partners op bezoek hebben en het is woest gezellig. Die warmte van het gezin, de onderlinge humor zoals in hun jeugd, niemand meer thuiswonend maar o-zo-vertrouwd als ze thuis komen; dat is Moederdag ten top voor mij!

Vorig jaar was Jan vanwege zijn knieletsel tijdelijk uitgeschakeld voor klussen rond het huis. We konden onvoorwaardelijk rekenen op onze jongens. We hoefden niet te vragen. Ze hadden onderling een “haksel-app” om te zorgen dat er altijd iemand kwam om het gras te maaien. Dat zijn heel veel Moederdagen! Ik krijg de inspanningen die ik geleverd heb in hun jeugd dubbel en dwars terug. De stapels was, tot aan sportkleding van het hele voetbalteam toe, het eten in soms wel vier etappes, het motiveren van het zoeken van vakantiewerk; daar is een moeder toch voor? Stimuleren, troosten, meeleven, opvoeden, het is topsport. En soms maak je je als moeder een beetje zorgen om je kinderen. Dat heb ik nu nog; ze zijn van het sportieve soort en dan met name de enorme uitdagingen; triatlons, wielrennen in de bergen en deelnemen aan Mudmasters, om er maar eens een paar te noemen. Omdat je af en toe hoort dat er zomaar een sporter omvalt tijdens zo’n challenge, en ik weet dat ze bloed fanatiek zijn, maar al wel de 30 gepasseerd, zie ik in gedachten een doemscenario op de dagen dat ze daaraan meedoen. Ik kan niet wachten tot dat appje komt dat ze veilig over zijn.

Deze Moeder is ook heel trots op haar zonen; Dennis die een eigen bedrijf is gestart en werkt als een paard. Volgend jaar gaat hij trouwen met zijn Manon; ons eerste kind dat in het huwelijksbootje stapt en waarbij we hopen op een onvergetelijke dag. Dat zal een Moederdag worden!

In mijn geval krijg je er als moeder 4 dochters bij; dit jaar hadden de dames mij als verjaardagscadeau een middag uit met hen aangeboden. Shoppen was een onderdeel daarvan; ze begrijpen dat ik dat nooit heb gekund met al die mannen in huis die daar geen zier om geven. Weer een super mooie Moederdag!

Heel rijk voel ik mij dat mijn Moeder Zijn al enkele jaren is gecombineerd met Oma Zijn. Vier kleinkinderen heb ik nu en als alles goed gaat worden dat er meer dit jaar. Het is onbeschrijfelijk hoe mooi het is om oma te zijn. De onbevangen en soms hulpeloze blik in hun ogen, de oprechte lach, een armpje om je heen, de eerste stapjes, ontelbare poepluiers, mee mogen naar een kijkdag bij het zwemmen, meedoen met peutergym, wachten bij school. En niet te vergeten ben ik rondom de bevalling misschien wel zenuwachtiger dan de aanstaande moeder en vader zelf. Ik waardeer het bijzonder dat mijn schoondochters mij hun kinderen toevertrouwen. Ik ben blij dat ik ze heb, mijn schoondochters. Allemaal verschillende karakters en ik durf te zeggen dat ik een fijne band met hen heb opgebouwd. SchoonMoeder vind ik overigens een afschuwelijk woord.

Ondertussen heb ik gedurende de afgelopen week al Moederdag cadeautjes mogen ontvangen. Zonen hebben gehoord dat ik er vandaag vanwege de reünie geen tijd voor heb. Ik kreeg twee prachtige zomerbloeiers op standaard voor in mijn geliefde tuin en een heerlijk huisparfum van Rituals. Ik ben dus extra verwend en mis Moederdag vandaag niet want ik vier het hele jaar Moederdag!

Dennis, Roy, Nick en Rudy; ik kan mij het leven zonder jullie niet voorstellen!

Ik wens iedereen een fijne zondag.  En ik besef dat er vrouwen zijn die heel graag moeder zouden willen zijn maar voor wie die wens niet in vervulling is gegaan.

Diny