onsProat: D-DAY

Ik moet dit keer goed opletten wat ik schrijf, het moet positief zijn zonder mensen te kwetsen en te zeuren over wat er allemaal in Markelo niet deugd. Deze boodschap heb ik van enkele mensen gekregen. Ja, als columnist mag je niet te kritisch zijn en zeker niet altijd schrijven wat de mensen in Markelo vinden en denken, dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Mensen, sorry daarvoor.

Nog een paar dagen en dan is de Dodenherdenking, 4 mei de dag dat we stilstaan bij de mensen die ons ontvallen zijn voor onze vrijheid. En dan zijn er figuren die potverdikke oproepen om de Dodenherdenking op de Dam te verstoren door geluid te gaan maken tijdens de twee minuten stilte. Bah, wat walg ik van dit soort lui. Ik zou zeggen met deze mensen moet je mee “ofwaarken”. Ohhh, daar ga ik weer! Kom op Willian, positief blijven. In Markelo volgt nog een echte D-day, op 6 juni gaat de film Mirreweenter the Movie in première. Ik heb net als velen van u een beetje kunnen genieten van de prachtige opnames die gemaakt zijn door Stephan Kuipers in de trailer. Petje af. Indrukwekkende beelden die ons meenemen in het verhaal dat zich afspeelt in de laatste oorlogsjaren. Opnames zijn overal gemaakt, maar ook in en om de boerderij de Vuurste Brikke. Een prachtig decor helemaal omgetoverd naar die jaren. Nou weet ik niet zeker of er ook nog opnames zijn gemaakt van een bombardement, maar het feit is wel dat de Achterste Brikke helemaal in puin ligt.

Vandaag kunnen we genieten van de Maarkelse Lente die door de straten van Markelo opgesteld staat. Hier doen vele ondernemers aan mee met verrassende spelelementen. Ondernemend Markelo 2.0. Ook is er de fair om de kerk met veilingmeester Jan Henk Berendsen die alles wat los en vast zit aan de man probeert te brengen. En dat gaat hem zeker lukken want ”Det geet um glad of”.

Wat ook enorm leeft in Markelo is het biljarten, zowel het koetsbiljarten als de MBC, de Markelose Biljart Competitie. Vriendenclubs, teams van buurten en straten, geweldig gezellig. Je spreekt mensen die je normaal niet of nauwelijks ziet onder het genot van een drankje. Als je met de verkeerde keu ‘s avonds in huis komt weet je wel hoe gezellig het was.

Ik heb ook nog een nieuwtje. Ik kreeg afgelopen week te horen dat mijn favoriete band Kraakthelder (met Stokkummer Gerben Maas) mag spelen tijdens het Dorpsfeest dit jaar. Niet in de feesttent maar vrijdagavond op de beach bij De Kroon. De Kroon stelt het Roggeplein beschikbaar voor het vogelschieten en hebben als tegenprestatie gevraagd om een gedeelte van de parkeerplaats bij Dirk te mogen gebruiken om daar een terras te maken met muziek voor de rijpere jongeren laat ik maar zeggen. Dit klinkt beter als de ouderen. Er gaan geruchten dat de heren van De Kroon het Dorpsfeest dwars zouden willen zitten maar dit is niet waar. Ze willen juist graag meedenken. Er zijn wel wat communicatie stoornissen geweest, met slapeloze nachten voor de dorpsfeestvoorzitter, maar alles is nu hopelijk opgelost. Wel moet het Dorpsfeestbestuur nog een moeilijke keuze maken wat te doen met de muntprijs, meegaan met de horeca, en verhogen naar 2.25 euro of de prijs op 2 euro laten zoals afgelopen jaren en afstappen van het feit dat we overal met dezelfde munten kunnen betalen. Wat vindt u?

Fijne zondag

Willian