onsProat: De tocht der tochten

Elfstedentocht…..rot een eind op! Amstel Gold Race…..lachertje! Tour de France…..met 2 vingers in de neus! NK Veldrijden Surhuisterveen….kijken is zwaarder dan meedoen! Nee, voor de echte tocht der tochten moet je vanaf nu in Markelo zijn. De vorig weekend voor het eerst verreden MTB NoaberritEn ik was erbij!

Misschien zijn jullie net zo verrast als de andere deelnemers, want de eerste opmerking die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg was ‘Goh, we hadden iedereen verwacht, behalve jou Tijink!’ En bedankt hé!

Dus mensen…inderdaad…ik fiets zo nu en dan de MTB route van Markelo. En om mijn sportieve imago nog iets op te vijzelen…ik loop ook hard! Nou ja, volgens ingewijden is het meer slepp’n langs de kaante, maar goed. Toch verrassend hé?
En nee…ik ben niet overal de beste in, maar ik doe het wel. En zo dus ook afgelopen weekend.

Ik wilde eerst niet meedoen aangezien ik geen goede mountainbike had. Een antiek geval uit ongeveer 1995 die doortrapte en waar 5 van de 6 versnellingen niet meer werkten. Dus dat ging hem niet worden. Maar toen werd ik uitgemaakt voor prutser door een erg aardig vriendje. Dat laat ik me natuurlijk geen 2x zeggen en heb dus direct een nieuwe MTB fiets gekocht! Natuurlijk in Markelo, want als er iets mee is kan ik er zo mee naartoe. Handig toch? Binnen 2 dagen was ie er. Topservice van Marcel 36! Dus aan het materiaal kon het niet meer liggen!

Nu kwam het dus op mezelf aan. Ik had mezelf in de gezellige ‘ wie doot neet al te gek’ groep ingedeeld. Eerst de nieuwe fiets maar eens ontdekken en op een leuke manier fietsen zonder helemaal kapot te gaan.

En het mooie daaraan was dat je ook tijd had om onderweg met andere mensen te praten. En weet je wat het gave was? Je komt in gesprek met mensen die je normaal niet spreekt. Begin gewoon met ‘ Woar woon ie ok alwier’ en hoppa, het gesprek is begonnen.

Weet je waar zoiets ook heel goed voor is? Om eens na te denken over de vooroordelen die de meeste mensen van anderen hebben. En ja, heel eerlijk gezegd heb ik ze ook. Als ik iemand alleen van gezicht en dus niet écht ken heb ik voor mezelf al besloten welk karakter die persoon heeft. En dat besluit staat dan ook vast.

Een heel erg slechte eigenschap die dan ook nergens op slaat.
Want ook nu kwam ik er weer achter dat mensen achter het gezicht waar je een vooroordeel van hebt ontzettend leuk en aardig zijn.

Dat overkwam mezelf laatst ook nog op een feestje. Ik kwam met iemand erg leuk in gesprek die mij alleen van naam en gezicht kende. Na een paar biertjes biechtte hij eerlijk op dat hij dacht dat ik een ontzettende popi-jopi was! En nu klopt dat soms ook wel, vraag maar aan mijn thuisfront, maar ik viel hem toch mee. Pfff…gelukkig! Want ik probeer echt wel lief te doen tegen iedereen. Lukt helaas niet altijd, maar ik doe mijn best.

Maar hoe gaaf is het om te ontdekken dat er zoveel verhalen achter een gezicht zitten dat je kent…..maar eigenlijk helemáál níet kent. En dat dus echt 9 van de 10 keer je vooroordeel niet klopt met de werkelijkheid.

Maar goed! Het was een fantastische dag die van begin tot eind perfect georganiseerd was, zowel sportief als dranktechnisch gezien en die mij als les heeft geleerd om niet meer te snel te oordelen. Doe eens moeite om met iemand in gesprek te gaan. Wie weet wat er van komt. Misschien wel een nieuwe vriendschap met iemand waar je het nooit van had gedacht.

Ik kijk nu al uit naar de editie van volgend jaar. Met misschien nog meer leuke fietsende Markeloërs die ik écht kan leren kennen tijdens “De tocht der tochten”.

Niek