onsProat: Vuurjoar

Wat hebben we toch een paar prachtige dagen. De wereld ziet er meteen weer heel anders uit als je zonder jas naar buiten kunt. Onze opa zol wal hebben e zeg “’t is echt hoonderkukenwear”.

Als het Pasen is geweest, heb ik altijd het gevoel dat het weer echt voorjaar is. Dit jaar werd Pasen overschaduwd door donkere (rook)wolken. Het gaat om de prachtige traditie van de boaken die het nu moet ontgelden. In het RTL weer werd net voor Pasen aangekondigd dat de wind vanuit Twente misschien wel richting het westen zou kunnen waaien. Wat een drama! In Rotterdam hadden de mensen al last van de paasvuren, terwijl deze nog niet eens waren aangestoken. Doe het maar beter.

Wat jammer toch dat een klein groepje azijnzeikers de sensatiemedia dusdanig weet te bespelen dat nu ook de traditie van de Boaken onder vuur komt te liggen. Gelukkig weten ze nog niet dat het bij ons ook traditie is om elkaar bij de boake zwart te maken, want dan belanden we weer in een andere discussie en breekt de hel helemaal los.

Afgelopen vrijdag zag ik in Markelo maar liefst 3 bouwkranen staan. Iemand die ik op straat sprak (geen Markeloër trouwens) merkte een beetje schamper op dat Markelo de bouwput van de Hof van Twente is. Nou, beter een bouwput dan een afvoerput. Wat het eerste betreft; als je bouwt, krijg je wat nieuws en dat afvoerputje? Die naam reserveer ik liever voor een andere plaats.

Over afvoerputjes gesproken, de gemeente Hof van Twente is in een euforische stemming over de afvalscheiding. Er is afgelopen jaar meer afval gescheiden en veel minder restafval ingezameld. We doen het geweldig.

Laat ik vooropstellen dat ik best voor afvalscheiding ben, maar bij de berekening heeft de gemeente even vergeten dat bijna alle boeren en andere ondernemers geen grijze container meer hebben, maar een rolcontainer van de firma ter Horst en ja, die worden niet mee geteld.

Vervolgens rijden er nu wel een vuilniswagen van de gemeente én een vuilniswagen van ter Horst het hele buitengebied door. Wie wordt daar nu beter van? In ieder geval niet het milieu. Ik vraag mij dus echt af, bint ze noe zo dom, of doot ze noe zo dom.

Dan zag ik op Maarkelsnieuws nog een bericht dat Sportclub Markelo een nieuwe hoofdsponsor heeft. Binnenkort zal in plaats van De Haverkamp, de naam van De Kroon prominent in beeld zijn. Prima dat dit zo gebeurt, maar in mijn belevenis is toch de naam van De Haverkamp, als bakermat van het Markelose voetbal, onlosmakelijk met de club verbonden.

Veel voetbalstadions in Nederland worden vernoemd naar iemand die veel voor de club heeft betekend. Wie weet welke eer De Haverkamp nog te wachten staat. Maar goed, zolang ze in de voetbalkantine het bier nog in de kelder laten lopen, is het toch maar fijn om een café als hoofdsponsor te hebben.

Leu, ne mooien zundag en loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen