Uitgelicht: Grill & Pizza Restaurant Mama Mia

Met de buren rondom zijn restaurant heeft hij goed contact, nu vindt hij het tijd worden om de rest van Markelo kennis te laten maken met hem, zijn bedrijf en zijn medewerkers. Aan het woord is Sukru Coga, sinds iets meer dan een jaar eigenaar van Grill & Pizza restaurant Mama Mia aan de Grotestraat 35a te Markelo. Coga woont zelf in Rijssen, is recentelijk 40 jaar geworden, getrouwd met Milia en vader van 3 zoons in de leeftijd van 9, 7 en 3 jaar.

Sukru Coga is van Syrisch Orthodoxe origine en geboren in het oosten van Turkije. In dat gebied woeden al jarenlang onlusten tussen Turken aan de ene kant en Koerden aan de andere kant. Vanwege die onveilige situatie zijn de afgelopen decennia nagenoeg alle Syrisch-orthodoxe christenen gevlucht uit Turkije. Zo ook Sukru met zijn ouders, 4 broers en 4 zussen. Sukru, de een na jongste in de rij, was nog maar 3 jaar toen hij met zijn familie in Rijssen terecht kwam en hier woont hij nog steeds, inmiddels met zijn eigen gezin.

Toen Coga een jaar of 16 was, kreeg hij een bijbaantje in de horeca en het was hem al snel duidelijk dat hij hierin verder wilde. Op dat moment zat hij op een Mbo-opleiding in de richting detailhandel, maar hij heeft de switch gemaakt richting Horeca op het ROC. Hij vertelt dat er in zijn familie veel ondernemers zitten, van zijn 4 broers hebben er 3 net als hijzelf een eigen zaak. Op 22-jarige leeftijd begon hij samen met een zwager in Holten restaurant Odessa, een restaurant voor pizza’s en shoarma. De eerste jaren was Odessa gevestigd in een kelder in de straat achter het Kulturhus en daar wisten de Holtenaren het restaurant prima te vinden. Een bijzondere tijd, zegt Sukru, hij kijkt er met veel plezier op terug. Ongeveer 4 jaar geleden is Odessa verhuisd naar de Smidsbelt in Holten, absoluut een verbetering qua zichtlocatie. Op de nieuwe locatie werd het een stuk drukker, maar bij Sukru begon langzaamaan het idee te groeien dat hij graag nog eens een eigen bedrijf wilde runnen. Toen hij begin 2017 hoorde dat de eigenaar van Calimero in Markelo zou stoppen met het bedrijf, heeft hij contact gezocht en heeft hij de gok gewaagd om voor zichzelf te beginnen.

Voordat hij daadwerkelijk kon starten met Mama Mia, is het pand grondig verbouwd. Vloeren, muren en plafond zijn aangepakt en er is nieuwe apparatuur voor de keuken en nieuw meubilair voor het restaurantgedeelte aangeschaft. Bij de sloop- en kluswerkzaamheden heeft hij zoveel mogelijk Markelose bedrijven ingeschakeld. Na zo’n twee maanden flink klussen kon Mama Mia begin april 2017 eindelijk officieel zijn deuren openen. Aan de rechterkant van de zaak zit, met zicht op de open keuken, de afhaalbalie en aan de linkerkant het gezellig ingerichte restaurantgedeelte. Zijn bedoeling om een eetgelegenheid neer te zetten waar iedereen welkom is, ook gezinnen met (kleine) kinderen en waar het laagdrempelig is om binnen te lopen, is gelukt volgens Sukru. Hij probeert zich te onderscheiden van de reeds bestaande horeca-ondernemingen in het dorp door niet datgene aan te bieden wat al bij andere restaurant op de kaart staat. Iedere woensdag staat bij Mama Mia bekend als ‘pizzadag’, alle pizza’s kosten dan € 6. Op vrijdag staan de kinderen centraal, de kindermenu’s voor slechts € 5. Naast eten in het restaurant en zelf de bestelling afhalen, kan Mama Mia de bestelling ook bij mensen thuis brengen. Daarvoor heeft Sukru bij buurman Van D Tweewielers een E-bike aangeschaft, voor bezorgen dichtbij de zaak. Voor langere afstanden gebruikt hij, of een van de medewerkers, de auto. Nu hij ongeveer een jaar bezig is in Markelo, kijkt Sukru terug en hij is best tevreden. Natuurlijk, vertelt hij, in het begin liep het allemaal nog niet even soepel, medewerkers waren nieuw en nog niet op elkaar ingespeeld en het duurde even voordat Markelo wist dat Mama Mia bestond.

Inmiddels voelt de sympathieke Sukru zich helemaal thuis in Markelo, hij zou absoluut niet met zijn bedrijf in een grote stad willen zitten. Hij heeft goed contact met andere winkeliers en is ook vast van plan zich actief in te zetten bij de nieuwe ondernemersvereniging, Ondernemend Markelo. Op dit moment heeft hij 1 personeelslid in vaste dienst en verder allemaal oproepkrachten uit Markelo, een bewuste keuze. “Een mooie club mensen”, aldus Sukru. Zelf is hij 6 dagen per week aanwezig, op maandag is hij vrij, de zaak zit dan dicht. Hij doet zelf de inkoop en zijn vrouw helpt met de administratie. Is dat niet veel, 6 dagen per week werken, is de vraag. “Nee joh”, lacht Sukru, “ik heb er ontzettend veel plezier in en dan is het geen opgave”. Op de vraag hoe hij de toekomst voor zich ziet en of hij vooruit wil kijken naar bijvoorbeeld het jaar 2028, moet hij even nadenken. Dan geeft hij aan dat het mooi zou zijn om samen met andere horecagelegenheden op het kaasplein te zitten, met gezellige terrassen en een verscheidenheid aan horeca en andere winkels. Dat zou het centrum enorm verbeteren en meer klanten van buiten Markelo aantrekken. Voorlopig zit Mama Mia echter goed op de plek en samen met Sukru wachten we alle ontwikkelingen af.