onsProat: Eierkuul’n!

Op het moment dat jullie dit lezen lig ik waarschijnlijk nog mijn roes uit te slapen van de laatste Bilderdijk voorstelling. De zoveelste toneelvoorstelling in mijn leven die ik kan afstrepen. Na heel veel jaar zowel in de zomer als in de winter een voorstelling neerzetten ga ik deze zomer pauze nemen. Ben erg benieuwd naar een zomer zonder tekst leren. Zal er wel op neerkomen dat we veel wijn in de tuin gaan drinken. Je moet de tijd toch invullen. Niet dan?

Wat ook voorbij is, is de verkiezingstijd. En daarbij dus ook de tijd met de meest leuke tv. Ik vind het namelijk erg vermakelijk om naar die schreeuwerige debatten te kijken. Aan het begin willen ze bijvoorbeeld allemaal betaalbare woningen, maar aan het eind van het debat zijn ze het toch oneens met elkaar. Prachtig! Maar weet je wat ik het meeste ga missen? De lokale campagne filmpjes van de lokale politici die vooral voorbij kwamen in de diverse talkshows. Hi-la-risch!

Ik heb veel respect voor de mensen die zich belangeloos inzetten voor hun gemeente door zich verkiesbaar te stellen. Dat kost veel tijd en energie. Niets meer dan lof! Echt! Maar wees eerlijk, de verkiezingsfilmpjes die van de partijen worden gemaakt zijn toch tenenkrullend slecht, knullig en amateuristisch? Maar juist omdat ze zo slecht zijn is het fantastisch om er met plaatsvervangende schaamte naar te kijken. Neem nu als voorbeeld Almelo. Geweldig om te zien dat een vrouw van de VVD de hele politieke agenda waar ze voor staat, heel hard staat te vertellen in de volle wind, waardoor je helemaal niets verstaat van wat ze zegt. Kostelijk!!!! En ze vindt het zelf waarschijnlijk toch een heel goed filmpje geworden aangezien het gewoon online wordt gezet. Ik zag in Almelo ook een muzikale rap voorbij komen van de MinimaPartij. Echt droevenis ten top met mensen die volgens mij nog te dom zíjn om te poepen. Zulke mensen zullen het maar voor het zeggen krijgen. Maarrrrrr wederom entertainment van de bovenste plank! Het kan aan mij liggen, maar in onze Hof ben ik niet veel filmpjes tegen gekomen. Wel die van Herbert Hargeerds. De nr. 14 van het CDA en die was nog niet eens zo slecht. Net niet in de raad Herbert, dus misschien over 4 jaar een echt lachwekkend slecht filmpje maken? Ik wil wel figureren. Wie weet wat het brengt kerel!

Maar we gaan nu vooruit kijken naar wat gaat komen. En dat is Pasen! Pasen begint altijd op palmzondag met de Palmpasen optocht. Vandaag dus. Ik had vroeger die stok al kaal gegeten voordat de optocht begon, maar dat terzijde. Voor mij staat Pasen in het teken van eierkuul ‘n. 1e paasdag komen de jongsten van Markelo met hun ouders naar de Markelose Berg om daar de zelf geschilderde eieren van de berg te laten kuul’n. Wij, vriendjes Tijink, Ten Zende, Bakker en Van Coeverden, zijn inmiddels de 3e generatie die dit organiseren. Een eer om te mogen doen. In het kader van tradities is dit er één om nooit los te laten. Het gebeurt gewoon. Zonder enkele vorm van reclame. Een borreltje rood of wit voor de ouders en een glas ranja voor de kids. Natuurlijk afgemaakt met een ‘zoer ei’. Officieel met de mosterd van Haan! Tegenwoordig van de Plus. 

Het hoogtepunt van de morgen is wel dat de kinderen de paashaas uit het bos mogen roepen. Soms denk ik dat ze het in Holten nog kunnen horen. Wat schreeuwen kunnen die kids! En dan kump der mie toch nen haaz’n oet det bos huppel’n! Noh ja, huppel’n, tis meer slepp’n, ma good. Nen heel’n groot’n! En dan hef e zo’n klein kötterig mandje met chocolade poas eier bie zich! Het ene poasei bie ‘t aander! Gelukkig is dat pak zo groot dat er maar 1 van ons in past. Jullie mogen raden wie altijd het haasje is! Ik in ieder geval niet! En nadat we de berg weer in goede staat hebben teruggebracht is de afterparty bij ons thuis. Hoe gezellig wil je een 1e paasdag hebben.

Dat het eierkuul’n maar voor altijd mag blijven bestaan. Wij doen er in ieder geval ons uiterste best voor!

Mooie Maarkelsen, mooie poasdaag’n!

Niek