Waar eens de golven, het…

Het aantal extreme buien, en de hevigheid ervan, neemt toe in Nederland en West-Europa. Wat is hiervan de reden en wat is er tegen te doen? Door klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur wereldwijd, ook neerslagpatronen veranderen. In Nederland merken we dat er vaker overstromingen plaatsvinden door hevige regenbuien. In stedelijk gebied staan straten vaker blank en dit zorgt voor de nodige overlast. Niet alleen het aantal hevige buien neemt toe, ook periodes van droogte worden langer.Terugkijkend in de geschiedenis is er niet zoveel veranderd. In januari 1926 werd het westelijk deel van Markelo door overstromingen geteisterd. Een veertigtal boerderijen waren totaal door het water ingesloten.

De omstandigheden waren zodanig dat een groep boeren in het Markelose Broek de dijk van de Bolsbeek aan de Larense kant doorstaken. In het boek ‘De Marcke van Markelo’, waarvan de Stichting Heemkunde Markelo nog enkele exemplaar te koop heeft, staat de gehele geschiedenis van de overstromingen te lezen.