Op zoek naar Sporen van WO2 in Markelo

Als eerste van de vijf Markelose basisscholen werden vanmiddag de leerlingen van groep 7 en 8 van Obs Stokkum ontvangen door Herman Sligman en Benny Schreurs bij het Gemeentelijk Monument op het Burgemeester de Beaufortplein in Markelo. Schreurs en Sligman hebben in het kader van het Cubahof-project erfgoed, de leerlijn Sporen WO2 in Markelo opgezet. Al fietsend en wandelend werd vanmiddag dan ook een route van circa 7 kilometer afgelegd langs maar liefst 13 sporen uit de Tweede Wereldoorlog waarbij door de gidsen een duidelijk beeld en verhaal werd aangereikt over de daarbij behorende geschiedenis. “Dit erfgoed is bijzonder omdat er een aantal unieke sporen bewaard zijn gebleven of gereconstrueerd zijn, waardoor het verhaal van Markelo in de Tweede Wereldoorlog zichtbaar blijft en meer tot de verbeelding spreekt. Het is ons doel om de leerlingen kennis te geven over hun eigen omgeving en het erfgoed waarnemen, herkennen, verklaren en waarderen”, aldus Benny Schreurs. 

De erfgoed leerlijn bestaat uit drie lessen waarbij de eerste en laatste les door de eigen docent op school wordt gegeven. De introductieles werd vanmiddag voor de leerlingen van Stokkum gevolgd door de 2e les met een fiets- en wandelroute langs de 13 Sporen van WO2 waarin de beleving van het erfgoed centraal staat.  In de 3e en tevens laatste les wordt terugblikt op wat er beleefd en geleerd is.

Alle 5 basisscholen in Markelo nemen deel aan dit project met in totaal met circa 75 leerlingen uit groep 8. In de komende weken worden alle lessen behandeld, zodat de leerlingen goed voorbereid zijn op hun Herdenking van de Bevrijding van Markelo, die op maandag 9 april vanaf 13.30 uur bij de Oorlogsgraven op het Ereveld van de Algemene Begraafplaats en aansluitend bij het Gemeentelijk Monument op het Beaufortplein plaats zal vinden.
Zowel de Oorlogsgraven en het Gemeentelijk Monument zijn in 1985 door de leerlingen van groep 8 van de Markelose basisscholen geadopteerd in het kader van het project Adopteer een Monument.