onsProat: Donor

Het is eindelijk zover, iedereen is donor. Mits je een formulier invult dat je absoluut geen donor wilt zijn. Maar Tweede Kamerlid, Pia Dijkstra heeft hem nog wel even geknepen, het spande erom. Met een paar stemmen verschil heeft haar wetsvoorstel het gehaald. Alle lof van mijn kant. Het is toch ook doodzonde dat er heel veel goede organen zomaar de grond in worden gestopt of worden verbrand. Organen waar menig mens op zit te wachten. Waar mensenlevens mee te redden zijn. Nu vraagt u zich af waarom ben jij toch zo voor dat iedereen zomaar donor moet zijn. Dat zal ik u vertellen, mijn grote vriend en kameraad Dirk- Jan Hargeerds die inmiddels al meer dan tien jaar geleden overleden is, bleek een donor codicil te dragen. En omdat Dirk altijd voor iedereen klaarstond bij leven was het ook niet verwonderlijk dat hij zelfs na zijn dood ook nog aan de medemens dacht door het afgeven van organen die ondanks zijn ziekte toch nog goed waren om getransplanteerd te worden. Even uit mijn hoofd, als ik het goed heb zijn daar acht mensen mee verder geholpen, acht mensen die dankzij Dirk verder konden met hun leven. KLASSE! En sindsdien is mijn respect voor hem alleen nog maar toegenomen.

Toen in het najaar van 2007 mijn paspoort verlengd moest worden zat daar een formulier bij om donor te worden. Ik heb geen moment getwijfeld en ben direct donor geworden. Ze mogen mij helemaal leeghalen. Huid, ruim voldoende, hersenen z.g.a.n., oren en ogen goed gebruikt, lever, aardig wat werk verzet, klein hartje. Maar alle gekheid op een stokje, soms is het wel een gek idee, stel je voor, je ligt op de operatietafel, helemaal buiten westen en de ene chirurg zegt tegen de ander, zijn we nog wat nodig vandaag?? Zal je maar gebeuren dat je wat mist of erger nog dat je het niet haalt. Helemaal leeggeroofd, das balen. Dit zal gelukkig in Nederland niet snel gebeuren. Maar er zijn landen waar ik liever niet op de operatietafel wil liggen. 

Markelo zit ook op een donor te wachten, een donorhart! Ik zou een centrum wensen als Enter of als Holten. En dat kan! We gaan het vrachtverkeer weren uit Markelo centrum, alleen bestemmingsverkeer toe laten. Als we willen kan dat, maar dan moet het bij nood wel zo zijn dat als de A1 dicht zit, de Grotestraat gebruikt mag worden als ontsluitingsweg. Wie heeft dit in het verkiezingsprogramma staan? Bij ons in Markelosebroek is een heuse leegloop gaande, een gezin trekt naar Zweden om te gaan melken in een plaats boven Stockholm, een ander gaat boeren in Nijensleek, Drenthe. Weer een andere familie verlaat de boerderij om in het dorp te gaan wonen, onze naaste buurman verlaat zijn prachtige verbouwde boerderij en gaat naar Dalfsen en dan nog andere burenfamilie gaan naar Denemarken om daar een prachtig melkveebedrijf voort te zetten. Allemaal mensen met ambities. We gaan ze zeer zeker allemaal alderbastend missen maar ik wens een ieder op zijn of haar nieuwe plek heel veel geluk, liefde en gezondheid toe.

P.S. Het zal toch niet aan mij liggen dat iedereen weggaat?

Fijne zondag

Willian