Jubilarissen bij Folkloristische Vereniging Markelo

De jubilarissen v.l.n.r. J.H. ter Balkt, H.Berendsen en T. Berendsen.  Voorgrond: A.J.Sligman

Na een succesvolle jubileumviering vorig jaar van de kindergroep van de Folkloristische Vereniging “Markelo”, vond er op de jaarvergadering van deze vereniging weer een jubileumviering plaats. Dit keer betrof het een viertal leden die meer dan zestig jaar lid waren van de verenging. De voorzitter van de vereniging had voor iedere jubilaris een persoonlijk woord, te beginnen bij Herman en Truida Berendsen. Beiden zijn lid geworden in 1957 toen de vereniging haar officieuze 25-jarig bestaan vierde, gelijk met het 50-jarig jubileum van de drie coöperaties onder de naam Gouden Aren. Bij de vele buitenlandse reizen die de vereniging in de loop der jaren heeft gemaakt, waren Herman als muzikant en Truida als danspartner bijna altijd aanwezig. Ook was Herman vele jaren muzikant bij de kindergroep. De derde jubilaris die in het zonnetje werd gezet was Jan Hendrik ter Balkt. “Je bent altijd een kleurrijk lid geweest en op vele manieren actief bij de vereniging, als danser, met de jeep op bevrijdingstour, vaste kracht bij het zangkoor. Jij bent ook als danser met een gecombineerde federatie groep naar Zuid Afrika geweest”, vertelt de voorzitter.

Tot slot richtte hij zich tot de laatste jubilaris die vijfenzestig jaar lid van de vereniging was, te weten Arend Jan Sligman, binnen de vereniging beter bekend als Adje,. “Voor deze jubilarissen heb ik de notulen er op nagelezen. Hier kwam ik 25 jaar lang jouw handschrift tegen. Je bent namelijk 34 jaar bestuurslid geweest waarvan 25 jaar als secretaris. Daarnaast heb je je 45 jaar lang bezig gehouden met de kindergroep. Je hebt vele kinderen voorbij zien komen, mogelijk zelfs wel drie generaties binnen een familie. Je hebt dan ook enkele jaren geleden een welverdiende koninklijke onderscheiding gekregen. Van alle vier jubilarissen kunnen we zeggen; eens een folklorist, altijd een folklorist”. Alle vier jubilarissen hebben ook ruim twintig jaar meegewerkt aan de opvoering van de boerenbruiloft in het openluchttheater de Kösterskoele. Op de jaarvergadering werd naast het officiële gedeelte gesproken over activiteiten om meer jongeren bij de vereniging te betrekken en over de jongste kindergroep die momenteel druk aan het repeteren is om na de Palmpasenoptocht hun dansjes te kunnen presenteren. Ook hier zouden nog wel een paar dansers welkom zijn, met name jongens.

De jongste kindergroep tijdens de eerste repetitie in Eungs Schöppe.