onsProat: Theater

Markelo is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel.

Theater, toneel, acteren, het zit de Markeloërs in het bloed. Zelfs het thema voor de optocht is dit jaar “Theater Tour”. Passender kan het haast niet voor Markelo.

De eerste maanden van het jaar staan traditiegetrouw in het teken van toneel. De aftrap is voor de PJGO. Zij brachten ook dit jaar weer met veel verve een humoristisch stuk op de planken. Op dit moment wordt er in (medisch centrum) Brook gespeeld en de komende weken zullen ook de spelers in Elsen en Stokkum weer op de planken staan.  

Als toneelliefhebber ga ik ieder jaar bij verschillende toneelstukken kijken. Uiteraard om het toneel, maar ook omdat het er zo gemoedelijk en gezellig is. Ik denk dat we in Markelo best trots mogen zijn dat er zoveel talent is te vinden.

Momenteel wordt er ook volop geacteerd voor de film “Mirreweenter – the movie”, die wordt opgenomen bij de ‘Vuurste Brikke”. Als de film een afspiegeling is van het enthousiasme van de vrijwilligers, dan wordt het vast een topper.

In Markelo hebben we ook nog de mensen die toneel spelen zonder dat ze op het toneel staan. Sommigen zijn daar zo goed in dat ze zelfs van een klucht een drama kunnen maken. Ik hoef maar een willekeurige blik naar het centrum van Markelo te werpen en zie dat daar bomen worden geplant, terwijl het gebouw nog wind- en waterdicht moet worden gemaakt (en hopelijk niet met een paar blikken golfplaten). Je bouwt toch ook eerst een huis en legt dan de tuin aan, of ben ik nou gek.

Ook bij de Markelose ondernemersvereniging wordt er volop geacteerd. Ze zijn bijna zover om de oude club om te zetten naar een nieuwe organisatie. Nu zag ik deze week dat de vergadering waarin deze omzetting een feit zou moeten worden een paar weken is uitgesteld. Ik hoop maar dat er op het laatst geen lijken uit de kast komen. Alhoewel, dit zou dan wel weer mooi in de categorie krimi’s passen.

Tot slot het grootste toneelspel van dit voorjaar: de gemeenteraadsverkiezing! Deze week konden we lezen dat de rolverdelingen oftewel de kandidatenlijsten weer klaar zijn. Alleen de SP heeft geen Markelose kandidaten. Zeker last van plankenkoorts.

Vier jaar lang hoor of zie je weinig van onze volksvertegenwoordigers en plotseling zingen ze een maand voor de verkiezing ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’. Wat het gaat worden? Een klucht, drama, tragedie of een blijspel. Na 21 maart zullen we het weten.

Komende week voor mij even geen theater. We gaan met een stel enthousiaste Markeloërs kijken of we een mooi nieuw evenement van de grond kunnen krijgen. Wat dat is? Onze opa zol wal zeggen “Ie mut ne breudende henne neet van ’t nös jagen”.

Leu, ne fijnen zundag!

Jan Henk Berendsen