onsProat: Het nieuws

Laten we op deze zondag het nieuws met elkaar doornemen.

Ik heb het nieuws van alle ontmoetingen en kranten van de afgelopen dagen in een denkbeeldig trommeltje gestopt, goed geschud en we halen het deksel er maar eens af.

Allereerst het traditionele goede voornemen; een KORTE column maken. Meteen in het nieuwe jaar bij De Haverkamp werd ik daar fijntjes aan herinnerd. Overigens magistraal goed stuk cabaret van Mark en Niek. Korte column; dat betekent dat mijn trommeltje niet lang open mag.….Dus kies ik voor een lekkere van-de-hak-op-de-tak conversatie. Tempo op standje speed. Daar gaat-ie dan;

We kunnen chatten met de gemeente getuige een actiefoto waarop onze Ellen Nauta te zien is met een headset op haar hoofd, zittend achter een computerscherm. Een verbetering ten opzichte van het sturen van een brief, want medewerkers van PostNL lieten weten dat onze post te lang blijft liggen. We kunnen bijvoorbeeld tijdens het chatten met de gemeente toelichting vragen op de afwijzing van investeringssubsidie voor Sportclub Markelo. Ze gaan daar de kantine verbouwen. De club biedt de huidige bar aan; zal mij benieuwen wie die straks thuis heeft staan. Deze week was in het nieuws dat in de Hof het alcoholgebruik van jongeren in verhouding tot andere gemeenten hoger is. Het advies is om de jeugd bewust te maken van de schade die alcohol kan aanrichten. Ook onze voetbalclub zal het kantinebeleid daar op aan moeten passen. Volgens het persbericht moet de Hof zich schamen dat ze een gemeentehuis hebben dat zo gebouwd is dat de voorraadwagen voor bier er dwars doorheen kan. Ook sport: Olympisch kampioene Marleen Veldhuis heeft een zwemclinic gegeven in Zwembad De Vijf Heuvels. En respect voor Erik Wevers; hij heeft zijn Borgward heel knap in de top 20 gestuurd na al dat zandhappen.

De zorg is ook in het nieuws. “Mijn” ZGT is voornemens de buitenpoli Goor te sluiten. Voor het ziekenhuis is het in stand houden van die poli momenteel een te grote kostenpost. Ik kan het uitleggen maar dan wordt de column te lang. Het besluit stuit op weerstand. Poli Direct ziet kansen. Uit commercieel oogpunt is dit logisch. Lichtpuntje: we kunnen altijd nog naar Medisch Centrum Brook in Markelo. De toneelgroep zal onze lachspieren zeker trainen. Rutte was in Twente om te kijken hoe het daar staat met overheveling van taken op het gebied van zorg en jeugdhulp. In de Hof hebben wij daar Salut voor. Die naam en wat Salut doet moet nog wat meer bekend worden bij de inwoners maar daar wordt hard aan gewerkt.

Punt van zorg; als werkende, pas bevallen moeders willen kolven moet dat tegenwoordig in het kopieerhok, in de bezemkast of op het toilet.

De jeugd mag geen energiedrankjes nuttigen want dan stuiteren ze door het leven. Dan maar een pizza bestellen; die wordt binnenkort bezorgd door een drone. De griepprik helpt niet tegen de griep die nu heerst. We moeten tijdig hulp zoeken als we van het padje zijn om niet in een Barbie-situatie terecht te komen. ’t Is wat……

Er zijn geen Dorpsfeestmunten ingezakt want we staan eind augustus voor de muntenautomaat met z’n allen. Ik hoop niet dat iedereen gaat natellen of het klopt want dan krijgen we filevorming. Als de muntprijs nog hetzelfde blijft dan vorig jaar ben ik al blij. Goed voor de vele ZZP-ers in Markelo, want volgens de krant is dat de meest kwetsbare groep voor armoede.

Rond de Kaasfabriek zijn bomen geplant. Bomen vlogen donderdag door de lucht tijdens de westerstorm. De brandweer was duidelijk de Blue Monday te boven want ze hebben super snel en adequaat opgeruimd. Gesteggel om vergoeding van de aardgasbeving-schade in Groningen. ProRail had de rails niet tijdig verwarmd en was niet gereed voor het winterse weer. Ik vind het wel een goede zaak dat gekken die obstakels op de rails leggen vanaf nu worden gespot en beboet.

Mijn buurt de Achterhoek heeft zich nog niet opgegeven voor de Soundmixshow op Koningsdag. Nou er zijn echt wel goede zangtalenten in die buurt. Weet je wat het is in Markelo? Mensen willen persoonlijk gevraagd worden; niet via mail of chat. Ga gewoon langs bij die talenten en deel ze mee dat je ze al in het Oranjeboekje hebt gezet. Succes verzekerd. Zo is ’t toch…..

Boh Foi Toch heeft vlammend opgetreden bij de Tasca en ik zie op Facebook al langskomen dat Markeloërs uit hun dak gaan bij de Vrienden van Amstel.

Ik heb nog nieuws gemist; Hoe gaat de Ondernemers Vereniging Markelo structuur krijgen?

Privé is mijn wasmachine overleden; ik heb lekker lokaal in Markelo een nieuwe gekocht en het gebit van onze hond Rakker is gereinigd onder narcose.

Waaaauw; dat waren nog maar de eerste 20 dagen van het jaar. Ik weet het niet met zo’n korte column…..het lijkt zo’n kale opsomming…. Ik mis toch wat sfeer en gevoel…..

Mensen blijf Maarkelsnieuws volgen of nog beter; stuur nieuws in!

Diny