Oude Toren: Groot winkelcentrum

In januari 1968, nu vijftig jaar geleden werd Markelo opgeschrikt met een pakkende titel in de krant. “Markelo krijgt nieuw hart met groot winkelcentrum”. Verder lezen wij dat voormalig hotel Lichtendahl en de boerderij van Meenderink zullen worden afgebroken.. Bijna alles is gerealiseerd, behalve het winkelcentrum. Dit is een supermarkt geworden.

Op maandagavond 29 januari 1968 zullen de middenstanders van Markelo worden ingelicht over dit centrum. Op deze bijeenkomst komt naar voren dat het aantal winkels dat gebouwd zal worden, afhankelijk is van de vraag. De constructie van het winkelpand zal zodanig zijn, dat de tussenwanden weggenomen kunnen worden zodat een grote winkelruimte kan ontstaan.

Een gemeentebestuur met een ver vooruitziende blik. Na de voorlichtingsavond lezen wij in de krant van 30 januari: “De Markelose middenstanders voelen zich door de stichting van een winkelcentrum wel degelijk bedreigd. De burgemeester weerlegde ook de vraag dat de bouw geen verrassing hoefde te zijn omdat reeds in oktober 1966 het bestemmingsplan dorp werd vastgesteld.