onsProat: Spieker Jozef

Toeval bestaat niet, wordt er vaak gezegd en dat wil ik best geloven. Over een week is het Kerstmis, of zoals we hier in Markelo zeggen ‘Mirreweenter’. Het feest rondom de geboorte van Christus, zoals wordt geschreven in het evangelie van Lucas. Een van de hoofdrolspelers in dit kerstverhaal is Jozef van Nazareth, of zoals Herman Finkers zegt: “Spieker Jozef”.

Deze zondag wordt er in de Martinuskerk van Markelo een nieuwe Dominee bevestigd: Rob Nijhuis. Naast dominee is hij ook directeur/eigenaar van een groot Rijssens bouwbedrijf. Dus zo’n 2000 jaar na het kerstverhaal in Bethlehem heeft nu ook Markelo zijn eigen Spieker Jozef. Is dat nou toeval of niet.

Met een glimlach las ik het artikel in de zaterdagskrant waarin de vraag werd gesteld of de combinatie bouwondernemer/predikant raar zou zijn. Natuurlijk niet! In beide gevallen ben je aan het bouwen. In het ene geval bouw je een huis, in het andere geval bouw je aan de (kerkelijke) gemeenschap en beste Rob, zoals je het zelf al aangaf: Bouwen doe je samen.

We hebben de laatste jaren wel gemerkt dat de kerk een andere weg in zal moeten slaan om haar functie in het geloof en in de gemeenschap te behouden. Daarvoor zal er moeten worden vernieuwd. Ik ben er vol van overtuigd dat jij met jouw achtergrond als ondernemer, bouwer en herder er zeker in zult slagen om de kerk in Markelo weer gevuld te krijgen en de schapen bij de kudde te houden.

Veel minder blij werd ik deze week over een klein krantenartikel dat werd geschreven over PvdA raadslid Roel Bergman. Aanleiding was een zeer eenzijdig en suggestief krantenartikel uit de gemeente Berkelland waarin stond dat daar de boeren op grote schaal aan landjepik met de gemeentebermen zouden doen om zo illegaal mest te kunnen uitrijden en subsidies te kunnen opstrijken. Hoewel een medewerker van het ministerie, dat de controle bij de boeren uitvoert, bevestigde dat hier geen sprake van kon zijn, bleef men in dit artikel volharden dat er toch de nodige misstanden waren.

Bergman suggereerde dat dergelijke praktijken in de Hof van Twente ook aan de orde zouden zijn en wilde hiervan opheldering van het college. Hoewel ik zelf geen boer ben, maar wel met al mijn wortels ben verankerd in de boerengemeenschap, kan ik hier echt met de pet niet bij.

Als er in Amsterdam een PvdA raadslid wordt opgepakt voor illegale praktijken, dan ga ik het college toch ook niet vragen hoe het zit met de PvdA raadsleden in de Hof van Twente! Bergman is volgend jaar niet meer verkiesbaar en nu hoop ik maar dat hij het heeft gezegd op persoonlijke titel, want anders zou het beter zijn dat de hele PvdA zich niet meer verkiesbaar zou stellen.

Leu, ne heel’n goeien mirreweenter en volgend joar wier ne ni’jen column.

Loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen