Verdwenen beroepen

De een na de andere coalitiepartij lanceert voorstellen waarbij oude wijn in nieuwe zakken wordt gedaan. Zo moet op de basisscholen de moestuin weer zijn intrede doen terwijl nu een reddingsplan voor oude beroepen wordt gelanceerd. Zo lezen wij in de krant:” Het is van “cultuurhistorisch belang” dat ambachtslieden (vaak gepensioneerden) met hun vakmanschap tradities voortzetten en tegelijkertijd met natuurlijke materialen en grondstoffen werken”.

Een prachtige volzin die de verschillende musea, die vaak met gebrekkige middelen dit cultuurhistorisch belang dit proberen in stand te houden, als muziek in de oren zal klinken. Ditzelfde geldt ook voor de oudheidkundige verenigingen die dit alles in foto, film en verhalen trachten vast te leggen. Hopelijk zullen hun inspanningen ook meer gewaardeerd worden. De Stichting Heemkunde Markelo die hier al jaren mee bezig is, plaatst hieronder een foto van riet snijden of “reet meeien” in 1936.

Op de foto van links naar rechts, Jan Hendrik ten Tije met zijn kinderen Hendrina en Hendrik Jan.